Trustpilot

Multimetrar

Hitta inspiration på expondos blogg!

Vad är en multimeter?

En multimeter är ett elektrotekniskt mätinstrument som kan användas för olika mätningar och för flera mätområden. En multimeter (även kallad universalmätare och VOM) erbjuder nästan universella möjligheter att bestämma en mängd olika värden. Multimetrar är redan en del av grundutrustningen för elektriker, men även hobbyister och gör-det-självare kan dra nytta av denna professionella och exakta mätutrustning!

Multimetrar finns i olika versioner som skiljer sig åt i fråga om tillbehör och funktioner. Det finns analoga och digitala varianter av denna apparat. En analog multimeter har ett skalfält som representerar olika mätområden. De uppmätta värdena visas med en pekare på dessa skalor. För digitala multimetrar registreras en elektronisk signal och värdet visas på en digital display.

Tack vare sin mångsidighet kan en multimeter användas för en mängd olika mätningar av elektriska enheter. Både konstanta variabler och växlande variabler kan mätas. Förutom strömflöden, spänning och motstånd kan även temperaturer, kapaciteter hos en kondensator eller dess frekvenser bestämmas. Se det breda utbudet av multimetrar i vårt omfattande sortiment av modern mätteknik!

Funktioner hos en digital multimeter

Digitala multimetrar är de modernaste mätinstrumenten. Värdena bestäms med hjälp av en elektronisk analog-till-digitalomvandlare som digitaliserar de registrerade mätvärdena. Resultaten visas i decimaltal på en LED-display eller en LCD-display. I vissa versioner kan värdena till och med överföras till en dator. En digital multimeter har också många andra funktioner:

Det finns en rund, praktisk omkopplare i mitten på enhetens framsida. Olika skalor, uppdelade i flera sektioner, är placerade runt om omkopplaren. Varje avsnitt representerar mätområdet för en specifik elektrisk storhet, till exempel volt för spänning, ampere för ström eller ohm för motstånd. Genom att vrida omkopplaren kan önskat mätläge och ett exakt mätområde ställas in.

Beroende på version har en multimeter ytterligare tryckknappar som kan användas för att växla mellan DC- och AC-mängder eller för att tillfälligt lagra bestämda värden. Dessutom har digitala multimetrar olika kontakter för alla nödvändiga anslutningskablar. Med sina många funktioner är digitala multimetrar ett universellt mätinstrument och det idealiska komplementet till dina andra mätare för miljömätningsteknik !

Multimeter för skrivbordet

Bänkmultimetrar är till skillnad från bärbara och handhållna modeller avsedda för stationär användning. De har en lådliknande form och större dimensioner. Dessa enheter kan placeras på vilken arbetsyta som helst eller installeras i ett särskilt utrustningsställ. Jämfört med bärbara versioner är den största fördelen med bänkmultimetrar det betydligt större utbudet av funktioner. Det gör att apparaterna är särskilt populära i verkstäder och forskningslaboratorier.

Multimetrar för bord finns som analoga och digitala versioner. Digitala enheter är vanligtvis det bästa valet på grund av deras högre noggrannhet. Via ett särskilt gränssnitt kan bänkmultimetrar anslutas till en dator och styras med en tillhörande programvara. De uppmätta värdena visas på den digitala displayen. Enhetens kontrollpanel består av en hel serie knappar som kan användas för att ställa in multimetern exakt.

Bänkmultimetrar kan användas för olika mätningar, till exempel för att registrera spänning, ström eller motstånd. Vissa modeller gör det också möjligt att bestämma frekvenser, puls- och arbetscykler, diodfunktioner eller kapacitet. Vissa bänkmultimetrar kan mäta ljudnivåer, temperaturer eller rotationshastigheter och är optimala multifunktionella enheter för professionella mätningar av alla slag!

Exempel på användning av en multimeter

Multimetrar är enkla att använda, men användningen skiljer sig åt beroende på den elektriska enheten. Spänningen i ett batteri kan till exempel registreras på följande sätt: Först sätts multimetern på och motsvarande mätområde i volt ställs in. Sedan kan du ansluta den röda testkabeln till den positiva polen och den svarta kabeln till batteriets negativa pol för att få en mätning, precis som särskilda batteritestare .

Strömstyrkan i en krets kan också mätas på ett liknande sätt. Kretsen måste dock först öppnas så att multimetern kan integreras i kretsen. Apparatens två testkablar används för att stänga kretsen igen. Innan mätning ska lämplig strömstyrka ställas in på apparaten. Tips: Om du får ett negativt värde under mätningen är de positiva och negativa polerna förmodligen omvända.

Motstånd kan mätas lika exakt: Multimetern måste först ställas in för att mäta motstånd så att det korrekta ohm-värdet visas. När instrumentet aktiveras genereras en låg likspänning vid de två mätspetsarna eller terminalerna i slutet av kablarna. Därefter kan spetsarna appliceras på respektive motstånd. Med hjälp av strömstyrkan beräknar multimetern motståndets värde – enkelt, snabbt och exakt!

Portabla och smarta multimetrar

Portabla multimetrar i fickformat är en särskild mobil lösning för alla slags mätningar. Den här modellen har en ergonomisk form och passar i alla fickor. Den har också en vridbar omkopplare för olika inställningar. Därför erbjuder en liten multimeter samma alternativ som andra varianter. På språng eller på resan är en portabel multimeter den perfekta utrustningen, och den kan även kompletteras med en mobil satfinder !

Smarta multimetrar har en liknande form som smartphones och har en stor display som kan visa flera värden samtidigt. Mätningen utförs antingen via den vanliga anslutningen av mätkablar eller med hjälp av olika sensorer. Dessutom kan värdena åtföljas av en akustisk signal som ger ytterligare information. Smarta multimetrar möjliggör en modern och mycket bekväm mätningsprocess!

Multimeter med mätklämmor och mätspetsar

Olika versioner av multimetrar kan också ha olika testkablar. Orsaken till detta är att kablarna antingen är försedda med alligatorklämmor i ändarna eller är utformade som stift eller probspetsar. Klämmor har fördelen att de kan fästas direkt på kabeln och är särskilt lämpliga för större kontakter. På så sätt kan du ha båda händerna fria för att använda andra nycklar och omkopplare.

Stiftspetsar kan å andra sidan också användas för små kontakter, exempelvis på datachips och kretskort, på grund av deras filigranform. Dessutom är skaftet vanligtvis flexibelt så att även svåråtkomliga ställen kan nås med nålarna. Valet av en särskild testkabel beror alltid på hur kontakten ser ut. Letar du efter mer mätteknik? I vårt stora sortiment hittar du många mätinstrument, till exempel partikelmätare !