Fjäderspännare

Upptäck vårt breda produktsortiment
Fler kategorier

1 - 7 av 7 produkter

Inga resultat hittades med denna filtrering!

Med en fjäderspännare kan du byta ut fordonets fjädrar och stötdämpare på ett säkert och professionellt sätt. I vårt sortiment finns flera olika fjäderspännare som passar för både bilmekaniker, bilhandlare och passionerade hobbymekaniker.

 

Stötdämparens uppgift är att hålla bilens hjul i kontakt med vägen. Den häver också de krafter som vill få bilen att släppa väggreppet. Fjäderben kallas kombinationen av stötdämpare och fjäder. Fjäderbenet absorberar stötar, dämpar vibrationer och stöttar upp bilens vikt. Om du behöver ta bort eller byta ut slitna spiralfjädrar, fjäderben eller stötdämpare behöver du en fjäderspännare för att pressa samman spiralfjädern.

 

Eftersom det finns olika fjäderstorlekar och former behöver du kolla att din fjäderspännare verkligen passar för det fordon du ska arbeta med. I vårt sortiment finns också en universell fjäderspännare för McPherson fjäderben , som kan användas i många bilar och skåpbilar, för både fram- och bakaxlarna.s

 

Hur använder man fjäderspännare för demontering och montering av stötdämpare?

 

Gör du jobbet med en tvådelad fjäderspännare som används externt gäller det att vara försiktig, och spänna lite i taget på båda sidor. Så här går det till:

 

1. Börja med att placera fjäderspännarna mitt emot varandra på utsidan av spiralfjädern.

 

2. Skruva åt fjäderspännarna turvis, lite i taget, för att pressa ihop fjädern. Spänner du den ena för mycket så finns det risk att den andra hoppar av.

 

3. När fjädrarna är tillräckligt spända så att trycket från fjädern mot fjäderbenslagret är borta är det dags att lossa fjäderbenslagret. Det gör du genom att lossa muttern längst upp på fjäderbenet. Sedan kan du montera av fjäderbenslager, spiralfjäder och gummidamask från fjäderbenet.

 

4. Lossa transportfjädern och lufta den nya oljestötdämparen genom att dra ut och pressa ihop stötdämparen när den står upprätt. En trycksatt gasdämpare behöver inte luftas.

 

5. Fäst fjäderspännarna mitt emot varandra på den nya spiralfjädern och skruva åt lite åt gången så att fjädern komprimeras jämnt.

 

6. Montera tillbaka gummipackningen i fjäderskålen. Sätt därefter tillbaka gummidamasken som skyddar den blanka kolvstången från damm och smuts.

 

7. Montera tillbaka fjäder, fjäderbenslager, muttrar och brickor i omvänd ordning, alltså tvärtemot hur du gjorde när du demonterade stötdämparen.

 

8. Lossa trycket på fjäderspännarna så att fjädern släpps ut. Släpp lite på varje sida åt gången.

 

Vilka är fördelarna med en invändig fjäderspännare jämfört med en fjäderspännare i två delar som används från utsidan?

 

Fjäderspännare som används från insidan kan manövreras via en enda gängad stång, vilket möjliggör jämn kompression. Med tvådelade spännare är det upp till användaren att se till att båda sidor är lika/balanserade. I värsta fall kan fjädern hoppa ur eller gå sönder, vilket kan medföra allvarliga skador.

I vårt sortiment finn en automatisk fjäderspännare som används på insidan av spiralfjädern och som endast kräver en sexkantig skruv för drift. Du behöver alltså inte justera två separata skruvar, vilket är ett måste om du har en fjäderspännare som används externt. Det här gör arbetet ännu snabbare och effektivare.

Professionella bilverktyg från Expondo

Oavsett om du söker fjäderspännare, lyftutrustning, lackeringsutrustning eller andra bilverktyg har du hittat rätt! I vårt utbud finns alternativ i flera olika prisklasser, välj den produkt som passar dig och dina behov!

 

Många tillverkare och återförsäljare har stora vinstmarginaler på sina bilverktyg. På Expondo arbetar vi utifrån en annan affärsmodell. Vi fokuserar på större säljvolymer och strävar alltid efter att göra våra kunder ännu nöjdare.