Skrivet av expondo expert
oktober 4, 2021

Hur du bygger en trädgårdsbod – en omfattande guide

Trädgårdsbodar kan vara mycket praktiska. Du kan använda dem för att ha dina trädgårdsredskap och allmänna tillbehör i, men de kan också användas som extra förvaringsutrymme, åtskilt från huvudbyggnaden. Läs vidare och ta reda på hur du bygger ditt eget trädgårdsskjul steg för steg.

Vad behöver du veta innan du börjar?

Trädgårdsbodar anses vara det som kallas tillåtna utvecklingar, vilket innebär att de vanligtvis inte bör ha några planeringsbegränsningar. De ska vara en våning, med en maximal takhöjd på 2,5 meter. Den totala höjden bör inte överstiga 4 meter för ett tak med två lutningar eller 3 meter med någon annan typ av tak. Om den kommer att vara belägen inom 2 meter från en bostadsgräns är maxhöjden 2,5 meter. En trädgårdsbod bör inte täcka mer än hälften av området som omger det ursprungliga hemmet, men om det ligger för nära en annan byggnad kommer du behöva bygglov. Medan de flesta typiska trädgårdsbodar inte kräver bygglov, kommer andra trädgårdsstrukturer ha unika egenskaper som är värda att tänka på.

Att bygga ett eget trädgårdsskjul kan vara ganska utmanande, men det kommer också att ge dig mycket glädje. Det ger dig också en chans att få värdefull erfarenhet. Ibland är byggandet av en trädgårdsbod inspiration för att starta ett företag som kan erbjuda byggtjänster.

Skjuldesign

Bortsett från kraven gällande area och höjden på skjulet finns det inga andra juridiska begränsningar. Skjulet kan ha vilken form som helst och kan delas in i rum och det finns heller inget som hindrar dig från att bygga en vindsvåning.

Innan du börjar bygga bör du planera ordentligt hur du vill att det ska se ut. Det är därför viktigt att bestämma vilka funktioner skjulet ska ha. Ett litet skjul brukar räcka för att förvara verktyg, men om du också tänker spendera tid inne i det blir en större byggnad med maximalt tillåten area bättre. Att ta hänsyn till dina framtida behov och förväntningar är därför viktigt. Till exempel kan du förvara ved på verandan för att slippa bygga ett vedskjul.

Ritningar på kompletta trädgårdsskjul kan laddas ner från Internet eller så kan du få en skräddarsydd ritning från en arkitekt. Vissa tillverkare erbjuder även skjul levererade som moduler för självmontering. Om du inte är ett stort fan av göra allt själv, borde du enkelt kunna hitta ett företag som kan utföra alla stegen åt dig.

Vad mer bör du tänka på när du bygger en trädgårdsbod? Alla typer av installationer bör placeras inuti skjulet av säkerhetsskäl. Dessa inkluderar bland annat huvudkranen för vatten och säkringsskåpet för elen. På samma sätt om du funderar på att ha ett bevattningssystem I trädgården, bör du ha kontrollpanelen i skjulet.

Nödvändiga byggmaterial för att bygga en trädgårdsbod

Vad ska du bygga skjulet av? Du kan använda såväl träplankor som tegel, sten eller OSB -skivor. Naturligtvis behöver du en dos sunt förnuft när du bygger en trädgårdsbod. En trädgårdsbod bör vara säker att använda och även om den inte kräver bygglov, bör du följa vanliga byggnadsmetoder för att säkerställa att trädgårdsboden är säker.

När det gäller en träbod, bör träet impregneras för att hålla länge. Det kommer också att krävas att du målar med jämna mellanrum. Om du också tänker att använda den under vintern bör den isoleras. Isoporplattor eller alla typer av mineralull är perfekta isoleringsmaterial. Träbodar placeras vanligtvis på betonggolv.

Om du inte har någon erfarenhet av att bygga, skulle vi föreslå att du inte bygger en tegelbod på egen hand, eftersom det är mycket svårt och ett litet misstag kan orsaka stora problem senare. Det kommer att vara oerhört viktigt att bygga en sådan konstruktion på ordentlig grund. Du bör också undvika fuktiga eller sandiga jordar, eftersom det efter en tid kan orsaka problem.

Hur mycket kostar det att bygga en trädgårdsbod i din egen trädgård? Allt beror på typen och kvaliteten på de material som används, liksom storleken. Du kan bygga ett litet skjul av brädor eller trä för någon tusenlapp, men om du tänker bygga en stor tegelbod, då kan kostnaden lätt uppgå till 100 000 kronor.

Färdiga skjul, som finns i byggvaruhus, är vanligtvis av trä. Detta gör dem relativt billiga och snabba att installera. Du hittar också modeller av plast (främst PVC), vilka är mycket hållbara och inte kräver något underhåll. Galvaniserade stålbodar har liknande fördelar. Den enklaste verktygsboden kan till och med kosta mindre än 2 500 kronor, men om du vill kunna bo i skjulet, behöver du vara beredd på en investering på minst 15 000 kronor.

Om du vill sätta upp ett växthus, hittar du också liknande erbjudanden från sådana tillverkare, liksom annan trädgårdsutrustning, såsom garage, verktygsskjul, gungor och sandlådor.

Bygga ett träskjul i din trädgård

Välj det område med den lägsta grundvattennivån i din trädgård. Det är också värt att kontrollera i förväg om ditt projekt inte kommer i kontakt med grenar från närliggande träd eller annan infrastruktur (fiberoptik, vattenledningar och så vidare.). Den ska också vara lättillgänglig, helst med bil om det behövs. Om du ibland tänker sova i huset, kan det vara en bra idé att bygga ytterligare en septiktank. Det är helt klart väl värt att planera sådana saker i förväg.

Innan arbetet påbörjas behöver du förarbeta marken. Att jämna till marken för grundlaget, gräva grunden och ansluta el och vatten är av stor betydelse i detta skede. För att stabilisera området kan du också använda gatsten, betongblock eller tegel. Det är bäst att markera måtten med ett snöre och pålar som drivs ner i marken. Om du väljer en färdigbyggd träbod är det dessutom en bra idé att förankra den stadigt.

Skjulet bör också ha någon form av skydd mot inbrottstjuvar – en grundinvestering kan vara ett robust lås och fönsterluckor. En annan lösning skulle vara en kamera eller lampa med rörelsesensor.

Nödvändiga verktyg för att bygga en trädgårdsbod

För att bygga ett trädgårdshus bör du ha nödvändiga verktyg. Dessa inkluderar:

  • skyffel
  • spade
  • sågar
  • hammare
  • borrar
  • skruvdragare
  • tång
  • stege
  • tillbehör som spik, skruvar och liknande.

En stor behållare för blandning av betong för golvet kommer också att vara användbar. När det gäller tegelskjul är en cementblandare bättre. Det sparar tid och minskar mängden arbete (betong bör blandas kontinuerligt för att inte torka ut). Andra verktyg som definitivt kommer att vara till nytta under murningen är:

Att bygga ett skjul på mer krävande underlag kan kräva mer avancerad utrustning, till exempel pneumatiska hammare för stenar och bråte, alla typer av komprimatorer, trädgårdsspadar och påldrivare. Maskiner av hög kvalitet kommer märkbart underlätta ditt arbete och minska arbetstiden.

Hur du bygger en trädgårdsbod – en sammanfattning

En trädgårdsbod är den perfekta lösningen att förvara verktyg, trädgårdsutrustning eller förv grödor. Under de varmare månaderna kan den större och bättre kvalitetsboden användas som sommarstuga. I så fall kommer det att vara nödvändigt att utrusta den med lite möbler (till exempel sängar och garderober), samt bygga till en terrass där du kan äta en måltid eller vila nära naturen utan att lämna skjulet. Efter isoleringsarbete och till exempel installation av elspis kan du till och med använda skjulet även på vintern.

Om du inte kan ansluta skjulet till el-, vatten och avloppsnätet kan det bli nödvändigt att borra en djup brunn och köpa ett elverk. Det är däremot något som oftare är aktuellt för de som bygger långt från övriga byggnader.

Var den här artikeln till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Går det att serva bilen själv? Här är 5 uppgifter för bilunderhåll! 

Regelbundna underhållsarbeten förlänger inte bara bilens livslängd, de sparar dessutom pengar. Om tändspolen fungerar som den…

Läs mer

Wiesenfield pelletsmaskin WIE-PM-1000 – hur använder jag den korrekt?

En pelletsmaskin används för att tillverka pellets. Pellets tillverkas vanligtvis av trä, halm, eller sågspån som…

Läs mer

Wiesenfield pelletsmaskin WIE-PM-1500 – hur använder jag den korrekt?

En pelletsmaskin används för att tillverka pellets. Pellets tillverkas vanligtvis av trä, halm, eller sågspån som…

Läs mer

Wiesenfield pelletsmaskin WIE-PM-3000 – hur använder jag den korrekt?

En pelletsmaskin används för att tillverka pellets. Pellets tillverkas vanligtvis av trä, halm, eller sågspån som…

Läs mer