Få din gasolgrill att skina som ny igen!

Dela

Skrivet av Peter Kiefer
oktober 4, 2021

Inget varar för evigt... Framför allt inte grillfester. När festen är slut och gästerna har gått hem så är det inte så smart att lämna en smutsig och uttorkad grill efter dig. Grillar bör nämligen rengöras ordentligt efter varje användning! Lyckligtvis är det dubbelt så enkelt att rengöra gasolgrillar i jämförelse med andra grillar, och ju snabbare du rengör den desto bättre.

En gasolgrill är mycket lättare att rengöra när den fortfarande är varm. Låt oss ta en närmare titt på hur man gör detta enklast. Du behöver inte rengöra kupolens insida varje gång du grillar. Experter rekommenderar i allmänhet att man gör detta en gång inför och en gång efter grillsäsongen, till exempel innan du ställer undan grillen inför vintern. Att ta hand om din utrustning är inte bara viktigt ur ett hygieniskt perspektiv, utan förlänger också utrustningens livslängd och gör att maten smakar mycket bättre.

Dela

Inget varar för evigt… Framför allt inte grillfester. När festen är slut och gästerna har gått hem så är det inte så smart att lämna en smutsig och uttorkad grill efter dig. Grillar bör nämligen rengöras ordentligt efter varje användning! Lyckligtvis är det dubbelt så enkelt att rengöra gasolgrillar i jämförelse med andra grillar, och ju snabbare du rengör den desto bättre.

En gasolgrill är mycket lättare att rengöra när den fortfarande är varm. Låt oss ta en närmare titt på hur man gör detta enklast. Du behöver inte rengöra kupolens insida varje gång du grillar. Experter rekommenderar i allmänhet att man gör detta en gång inför och en gång efter grillsäsongen, till exempel innan du ställer undan grillen inför vintern. Att ta hand om din utrustning är inte bara viktigt ur ett hygieniskt perspektiv, utan förlänger också utrustningens livslängd och gör att maten smakar mycket bättre.

Gyllene regler för en ren och fräsch gasolgrill

Rester av små köttbitar, fett, marinad eller halloumiost förvandlas med tiden till mögel. Eftersom resterna inte bara fastnar på ovansidan utan även på undersidan av grillgallret, bör man ta fram grillborsten av stål så snart som möjligt.

Stäng grillocket och värm upp grillen till max. När resterna utsätts för intensiv värme torkar de helt och efterlämnar endast vit aska som enkelt kan avlägsnas med en grillborste. Tack vare ovanstående steg kan du också rengöra brännarluckorna under gallret. Torka av allt med en fuktig trasa och lite diskmedel som avslutning, så att allt skiner som nytt igen!

Hur vet man om rengöringsprocessen är färdig? Det är mycket enkelt. Att rengöra en grill är som när en ny påve ska väljas. Röken visar när grillen har bränt bort all kvarvarande smuts. Mindre och mindre rök syns, vilket vanligtvis sker efter 10-15 minuter. Sedan kan du öppna locket för att se vad som händer där under. Stäng locket och vänta några minuter om inte allt har förbränts till damm.

Hur man rengör grillborsten

Man bör även förhindra att mat fastnar på metallborsten, vars enda uppgift är att avlägsna den ovan nämnda askan. Men om grillborsten ändå blir smutsig rekommenderar vi att du rengör den med vatten och fettlösande rengöringsmedel och sköljer av allt med varmt vatten. Glöm inte att torka borsten efteråt! Skaka den sedan väl och linda in den i en handduk. För att undvika att det ansamlas för mycket smuts i borsten kan man lägga den under grillskyddet under rengöringsprocessen så att den också ”bränns ut”. Detta är naturligtvis under förutsättning att borsten har ett långt och värmebeständigt handtag. Borstar med trähandtag är därför i allmänhet olämpliga för denna metod.

Det är inte bara gallret som kräver uppmärksamhet

När du rengör grillen är det viktigt att inte glömma bort droppbrickan och arbetsytan. Det är inte bara gallret, brännarskydden eller grillplattorna som måste rengöras. De allra flesta har en trasa eller svamp hemma, liksom tillgång till vatten och fettlösande rengöringsmedel. Så vad väntar du på? Blötlägg de större matpartiklarna och skrapa sedan bort dem. Att använda vinäger som rengöringsmedel är en bra metod för att få bort intorkade rester. Men använd inte en stålborste eller stålull för att skrubba de rostfria ytorna.

Grillens utsida behöver inte nödvändigtvis rengöras efter varje användning, även om det är relativt enkelt. De rengöringsmedel för glas eller rostfritt stål som finns tillgängliga är vanligtvis mycket effektiva avfettningsmedel för de yttre ytorna. Det räcker med att rengöra utsidan på grillen i slutet av grillsäsongen.

Det ligger i detaljerna

Det är inte alla matrester som fastnar på gallret eller på brännarluckan. Köttbitar, marinad och fett hamnar ofta på botten av grillen. Alla dessa bitar som har ramlat ner kommer så småningom att börja ruttna om du inte reagerar i tid. Problemet är dock att rester fastnar i botten, även om du använder värmerengöringsmetoden. Anledningen är mycket enkel: värmen kommer att stiga precis ovanför dem.

Innan du rengör insidan av grillen är det viktigt att säkerställa att den har svalnat helt och hållet, så att du inte bränner dig när du tar bort metalldelarna. För att undvika repor ska du inte ta bort smuts med stålull, utan med en plast- eller träspatel. Grillens yta bör rengöras med ett milt rengöringsmedel som inte skadar materialet. Ett ugnsrengöringsmedel passar bra för denna uppgift. Blötlägg det oljiga lagret av matrester i rengöringsmedlet i några minuter och torka sedan bort allt med en trasa. Detta steg är särskilt användbart för ägare av gasolgrillar med en droppbricka, som gör det lättare att ta bort smutsen, torka av den och göra sig av med den i ett svep.

Hur ska man rengöra ett gjutjärnsgaller?

Grillgaller av gjutjärn rengörs på samma sätt som de av rostfritt stål. För grov smuts rekommenderas ofta varsam användning av en mjuk mässingsborste. Efter rengöring appliceras ett tunt lager olja med en mjuk trasa och bränner bort smutsen så att patinan bevaras. Man kan använda sig av olivolja eller vegetabilisk olja. Detta är dock inte nödvändigt efter varje rengöring. Utan patina på gjutjärnsgallret skulle maten börja fastna på metallen. Dessutom skyddar detta oljelager grillgallret mot korrosion. Vad händer om det börjar uppstå rost? Gnid in det i värmebeständig matolja och sätt på grillen.

Om du funderar på att regelbundet rengöra vissa delar av din gasolgrill med vatten eller i en diskmaskin, så rekommenderar vi starkt att du inte gör det! Detta skulle med säkert få allt att börja rosta. Därför är den ”gamla goda” metoden att svepa in ett smutsigt galler med en fuktig tidning ingen bra idé.

Var särskilt försiktig när du använder en högtryckstvätt eller ångtvätt! Innan du avlägsnar smutsen med högtryck ska du ta bort alla känsliga delar (t.ex. gasbrännare) och kontrollera att packningar och gasslangar inte är skadade.

Hur skiljer sig rengöring av kommersiella grillar från rengöring av grillar för hemmabruk?

Rengöringsprocessen av en gasolgrill med rostfritt stål som är lätt att rengöra eller gjutna aluminiumplattor skiljer sig avsevärt. Dessa modeller är populära inom restaurangbranschen. Det spelar ingen roll om grillplattorna är plana eller inte. Strikta hygienriktlinjer är extra viktiga när det gäller professionell matlagning, varför kommersiella grillar alltid bör rengöras enligt branschrekommendationer. Den stora fördelen med grillplattor är att inget fett eller större matrester faller ner i grillen, vilket innebär att rengöring av insidan på grillen blir onödig. Fettet rinner lättare bort med räfflade plattor, vilket är anledningen till att de också anses vara ett ”hälsosammare” alternativ. Den räfflade ytstrukturen gör dem dock svårare att rengöra i jämförelse med plana plattor.

Under inga omständigheter får dessa föremål rengöras med lösningsmedel med slipande effekt eller tvättmedel, eftersom detta kan orsaka repor på ytan och även de minsta reporna gör att maten fastnar på plattan. Använd istället en plastskrapa för att skyffla ner oljeresterna i fettbehållaren. Det är enkelt att ta bort behållaren och innehållet kan lätt sköljas ur. Du behöver bara torka av ytan med en fuktig trasa som ett sista steg. De flesta kommersiella grillar som finns på marknaden har ett stänkskydd på tre sidor. Att rengöra både de upphöjda sidoväggarna och de bakre väggarna blir lekande lätt, och din gasolgrill är redo för att grilla läckra grillspecialiteter på nolltid!

Var den här artikeln till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Vilken är den bästa mängden socker i slush? Vi har testat, och det här kom vi fram till…  

Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på…

Läs mer

Hur gör man slush? Vi testar tre varianter!  

Sommaren är årstiden när vi hela tiden behöver förfriskningar. Och vad kan väl vara mer uppfriskande…

Läs mer

Glassmaskin-test: Schwarzwald-glasstårta med körsbär och Oreos 

Sugen på något sött i värmen? Då har vi precis rätt lösning för dig… glass, såklart!…

Läs mer

Snabbt recept på fiskcurry med skaldjur   

Det är sommar och stekande sol. Vår kulinariska expert Michał tillbringar årets varmaste dagar i den…

Läs mer