Vilket är det bättre valet, en manuell eller elektrisk kötthammare?  

Dela

Skrivet av Maciej Skorżepo
januari 17, 2024

Tradition eller modernitet? Vi har gjort testet åt dig! Känner du igen dig i ljudet när fläskkotletterna ska möras upp och det hamras på för fulla muggar? Vi vet, det finns inte mycket som slår en riktigt mör fläskkotlett med potatis och gräddsås. Men är allt hamrande verkligen nödvändigt? Vår expert Michał har undersökt om det går att göra på något mer tystlåtet sätt – med en elektrisk kötthammare. 

Manueller oder elektrischer Fleischklopfer: Welcher ist besser?

Dela

Tradition eller modernitet? Vi har gjort testet åt dig! Känner du igen dig i ljudet när fläskkotletterna ska möras upp och det hamras på för fulla muggar? Vi vet, det finns inte mycket som slår en riktigt mör fläskkotlett med potatis och gräddsås. Men är allt hamrande verkligen nödvändigt? Vår expert Michał har undersökt om det går att göra på något mer tystlåtet sätt – med en elektrisk kötthammare. 

Vilken metod får mörare kött i vårt test? 

Om experimentet: För ett tydligt resultat lagade Michał 18 fläskkotletter, 9 per metod. Han tajmade in köttet tills det var mört och jämförde. Sedan var det dags att laga till båda versionerna. Smakprovningen lämnade han över till en särskilt utvald jury. 

Jämförelsen 

Med en manuell kötthammare behövde Michał omkring 3 minuter och 40 sekunder för sina 9 kotletter. Med den elektriska kötthammaren tog det mindre än 60 sekunder, så när det kommer till arbetstid är det inget snack om att den elektriska kötthammaren ligger långt före. Och hur såg kotletterna ut? 

Den manuella kötthammaren bröt upp fibrerna väl, vilket gjorde köttet mört. Ytan ökade betydligt, men tjockleken minskade avsevärt. Fläskkotletterna från den elektriska köttmöraren förblev mindre överlag, men var däremot tjockare och fluffigare. Till skillnad från den traditionella kötthammaren krossar den elektriska modellen inte fibrerna, utan skär dem. Det ger köttet en särskilt mör struktur. 

Smakprovet 

Båda kotlettsorterna tillagades på samma sätt. Båda sidor kryddades med lite salt och peppar och panerades sedan med mjöl, ägg och ströbröd. Alla kotletter stektes i ister tills de fick fin färg på båda sidor. Michał tog sedan bort överflödigt fett. Efter det var det dags att gå vidare till provsmakningen. 

Resultatet 

Resultatet inte var helt enhälligt, men en av de tävlande hade en klar ledning. Och priset går till… (trumrulle) … kotletterna från den elektriska kötthammaren! Det är inte bara smaken som spelar in här, utan även förberedelsen. Köttmörningen gick betydligt snabbare med den elektriska än med den manuella kötthammaren. Även om kotletterna överlag förblev mindre höll de formen bättre och var himmelskt möra. Paneringen fungerade också bättre. Ägget, mjölet och ströbrödet fäste bättre på kotletternas yta, så att paneringen fastnade på köttet och inte i pannan. 


Michał Orłowski – chefskock för renommerade restauranger i Sydney och Warszawa. Erfaren och professionell gästgivare. Michał började sin gastronomiska resa redan i tonåren. På somrarna arbetade han som bartender och upptäckte sin kärlek till gastronomi. Under åren skaffade han sig många erfarenheter, fördjupade sina kunskaper och fulländade sitt hantverk.  

2007 reste han till Australien där han finslipade sina kunskaper. Efter hemkomsten var han köksmästare på restaurangen Lars, Lars & Lars i Poznań. Han delar med sig av sina kunskaper och praktiska tips på YouTube-kanalen Chef’s Gear. 

Var den här artikeln till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Vilken är den bästa mängden socker i slush? Vi har testat, och det här kom vi fram till…  

Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på…

Läs mer

Hur gör man slush? Vi testar tre varianter!  

Sommaren är årstiden när vi hela tiden behöver förfriskningar. Och vad kan väl vara mer uppfriskande…

Läs mer

Glassmaskin-test: Schwarzwald-glasstårta med körsbär och Oreos 

Sugen på något sött i värmen? Då har vi precis rätt lösning för dig… glass, såklart!…

Läs mer

Snabbt recept på fiskcurry med skaldjur   

Det är sommar och stekande sol. Vår kulinariska expert Michał tillbringar årets varmaste dagar i den…

Läs mer