Waschen ohne Puder. Wie es geht?

Skrivet av Maciej Skorżepo
september 6, 2023

Upptäck hur du kan tvätta utan tvättmedel

Har du redan funderat på att hoppa över tvättmedlet när du tvättar? Du vill såklart inte ge upp rena och övertygande tvättresultat, och det kan verka svårt utan tvättmedel. Djupt sittande smuts eller dålig lukt tas ofta inte bort helt av skonsammare rengöringsmedel. Men kan man tvätta utan tvättmedel? Vi visar hur du kan få fantastiska resultat med ozon utan att lägga till andra ämnen i vattnet och tvätten. 

Att tvätta miljövänligt: Kan man tvätta utan tvättmedel? 

Som ett alternativ till traditionella tvättmedel kan du behandla vattnet med ozon under tvätten. Fördelen med ozonberikat vatten är att det binder smuts, lukter, bakterier och mögel och avlägsnar dem. Det utför alltså samma uppgifter som de tvättpulver eller flytande tvättmedel som traditionellt sett används för tvätt. 

Nu för tiden finns dessutom flera sorters miljövänliga tvättmedel som kan köpas i handeln. De är biologiskt nedbrytbara och är därför mer miljövänliga än traditionella tvättmedel, men eftersom de är förbrukningsvaror kostar det varje gång de tar slut. När du ansluter en ozongenerator för vatten till vattentilloppet gör du mer för miljön och sparar pengar varje gång du tvättar, eftersom du inte längre behöver extra tillsatser. 

Vatten-ozongenerator – 0.5~1 mg/l – 4,5 l/min / 6,5 l/min – För tvätt

  • Renlig – tvätt med ozon innebär rengöring utan tillsatser eller extra tvättmedel
  • Effektiv – reaktiviteten ökar med 300 gånger och tar bort smuts, lukt och avlagringar
  • Miljövänlig – fungerar utan rengöringsmedel, behöver inte värmas upp och skyddar på så sätt miljön
  • Kraftfull – arbetar med ett vattenflöde på 4,5 l/min / 6,5 l/min och en ozonkoncentration på 0.5~1 mg/l
  • Praktisk – kan enkelt monteras på väggen och kopplas till vattenanslutningen

Hur fungerar en vatten-ozongenerator för tvätt? 

För att berika vattnet till tvättmaskinen behöver du en så kallad vatten-ozongenerator. Den installerar du mellan vatteninloppet och tvättmaskinen. Ozon bildas kontinuerligt i vattnet som strömmar genom ozongeneratorn, och berikar det där innan det matas in i tvättmaskinen. I tvättmaskinen reagerar ozonet med smuts, lukter och orenheter och neutraliserar dem helt. Ozonet i sig bryts ned helt och omvandlas tillbaka till syre eller vatten. Ozon i vatten är ett av de starkaste oxidationsmedlen som finns och är upp till 300 gånger mer effektivt mot bakterier än klor. 

I expondos sortiment hittar du olika modeller av vatten-ozongeneratorer som du kan använda för att tvätta kläder. De monteras ofta på väggen nära tvättmaskinen och är lätta att använda via en display. Beroende på mängden smuts arbetar vatten-ozongeneratorerna med en ozonkoncentration på 0,5 till 1 mg/l. För tvätt har de ett vattenflöde på 4 till 6 l/min. Om du istället vill rengöra vattnet till en pool behöver du apparater med ett högre vattenflöde på upp till 30 l/min. 

Vatten som behandlats med ozon ger många fördelar vid ozontvätt

Det finns flera bra argument för att tvätta kläder med ozon. En vatten-ozongenerator är lätt att ansluta till tvättmaskinen och erbjuder mycket mer än ren, bakteriefri tvätt. Men ta gärna en närmare titt alla fördelar som ozontvätt kan ge:

Fördelarna som beskrivs ovan började först användas på hotell och sjukhus, främst för att bekämpa infektionssjukdomar. Man upptäckte då även att textilier kunde rengöras med färre kemikalier. De flesta av de här industriella systemen använde ozon för att förbehandla vattnet i stora vattentankar och för att förbättra vattenkvaliteten. 

Erfarenheterna som de stora vattensystemen förde med sig togs sedan med i utvecklingen av de mindre vatten-ozongeneratorerna, som också används i den kommersiella sektorn. Detta ger dig en effektiv och miljövänlig metod, som sparar både tvättmedel och pengar.

Var den här artikeln till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Första gången du hör talas om ozonrengöring? Det ska det bli ändring på! Vi går igenom fördelarna med att rengöra och tvätta med ozon 

Utbudet av tillgängliga rengöringsprodukter är enormt. Vissa av dem är designade för ett specifikt användningsområde medan…

Läs mer

Upptäck hur du kan tvätta utan tvättmedel

Har du redan funderat på att hoppa över tvättmedlet när du tvättar? Du vill såklart inte…

Läs mer

Dags att vårstäda trädgården? En steg-för-steg-guide för trädgårdsarbete på våren!

Våren ligger i luften, men ligger trädgården fortfarande i ide? När ogräset frodas, ditt bevattningssystem strejkar…

Läs mer

Wiesenfield pelletsmaskin WIE-PM-1000 – hur använder jag den korrekt?

En pelletsmaskin används för att tillverka pellets. Pellets tillverkas vanligtvis av trä, halm, eller sågspån som…

Läs mer