Gjutjärnspannor – dina hållbara, mångsidiga och hälsosamma kompanjoner i köket! 

Dela

Skrivet av expondo expert
oktober 12, 2023

Gjutjärn är ett populärt material för köksredskap som såväl professionella kockar som hemmakockar ofta talar sig varma för. Gjutjärn är utmärkt för att både leda och hålla kvar värme. På så sätt kan du få till en särskilt jämn tillagning och rostning. Den naturliga non-stick-beläggningen gör hela processen, från matlagning till rengöring, enklare. 

Ratgeber-Gusseisen-Kochgeschirr

Dela

Gjutjärn är ett populärt material för köksredskap som såväl professionella kockar som hemmakockar ofta talar sig varma för. Gjutjärn är utmärkt för att både leda och hålla kvar värme. På så sätt kan du få till en särskilt jämn tillagning och rostning. Den naturliga non-stick-beläggningen gör hela processen, från matlagning till rengöring, enklare. 

Dessutom är köksutrustning i gjutjärn extremt hållbar. Med den rätta skötseln har du kvar den livet ut. I den här texten kan du läsa mer om fördelarna med gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor, skötsel och inbränning av gjutjärn och få tips om vilka sorters kärl som passar bäst till vilka rätter.  

För- och nackdelar med gjutjärn 

Gjutjärn har flera fördelar, men det finns också några nackdelar. Här är vår sammanfattning av för- och nackdelarna:  

Fördelarna med att laga mat i gjutjärnspanna eller -gryta : 

Nackdelarna med att laga mat i gjutjärn: 

Sammantaget är gjutjärnsgrytor och -pannor ett utmärkt val för dem som letar efter ett robust, mångsidigt och hållbart kokkärl som har en naturlig non-stick-beläggning och erbjuder hälsofördelar.

Vilka typer av kokkärl i gjutjärn finns det? 

Det finns olika sorters kokkärl i gjutjärn – beroende på form och syfte. Här är några av de vanligaste varianterna i korthet: 

Sammantaget finns det alltså många olika typer av kokkärl i gjutjärn, som lämpar sig för en mängd olika tillagningsmetoder och ingredienser. Valet av rätt utrustning beror på individuella behov och preferenser. Därför ska du välja rätt kokkärl för bästa resultat, för den sortens matlagning som du vill syssla med. 

Rätt skötsel: Hur du rengör gjutjärnspannor ordentligt 

Korrekt skötsel av kokkärl i gjutjärn är avgörande för att förlänga dess livslängd och förbereda perfekta måltider. Här är några tips för att ta hand om matlagningskärl i gjutjärn: 

Genom att följa dessa tips kan du hålla din gjutjärnsgryta eller din gjutjärnspanna i gott skick och därmed förlänga livslängden på köksredskapen. 

Hur bränner jag in mitt gjutjärnskärl? 

Att bränna in gjutjärn är ett viktigt steg för att utveckla en naturlig beläggning så att maten inte fastnar, och skydda kokkärlet från rost. Här är stegen för att bränna in gjutjärn. 

  1. Rengör gjutjärnet noggrant från smuts, fett och andra avlagringar med varmt vatten. Använd inte rengöringsmedel för detta, eftersom dessa tar bort det naturliga skyddande lagret på gjutjärnet. 
  2. Torka gjutjärnet ordentligt med en handduk eller låt det lufttorka. 
  3. Applicera ett tunt lager vegetabilisk olja (till exempel raps- eller solrosolja) på hela gjutjärnet, inklusive handtaget och botten. 
  4. Placera det oljade gjutjärnet på en bakplåt i en förvärmd ugn vid 200 till 230 °C i cirka 1 till 2 timmar. 
  5. Låt gjutjärnet svalna i ugnen. 

Om det behövs, upprepa processen omedelbart efter inbränningen för att förbättra non-stick-beläggningen, eller bränn in gjutjärnet igen senare om det behövs. expondo önskar dig mycket nöje med att tillaga många läckra rätter i köksutrustning i gjutjärn. 

Var den här artikeln till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Vilken är den bästa mängden socker i slush? Vi har testat, och det här kom vi fram till…  

Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på…

Läs mer

Hur gör man slush? Vi testar tre varianter!  

Sommaren är årstiden när vi hela tiden behöver förfriskningar. Och vad kan väl vara mer uppfriskande…

Läs mer

Glassmaskin-test: Schwarzwald-glasstårta med körsbär och Oreos 

Sugen på något sött i värmen? Då har vi precis rätt lösning för dig… glass, såklart!…

Läs mer

Snabbt recept på fiskcurry med skaldjur   

Det är sommar och stekande sol. Vår kulinariska expert Michał tillbringar årets varmaste dagar i den…

Läs mer