Så här gör du en fågelmatare för din balkong eller trädgård

Dela

Skrivet av Rafał Predko
oktober 4, 2021

Att mata fåglar på vintern är inte bara roligt utan också ett fint sätt att hjälpa fåglarna. När vintern kommer kämpar de för att hitta mat i naturen, och utan vår hjälp kommer de att ha det mycket sämre. Idag ska vi visa dig hur du gör en fågelmatare som ivrigt besöks av hungriga fåglar och samtidigt är ett snyggt och dekorativt element för din trädgård, gård, terrass eller balkong.

Dela

Att mata fåglar på vintern är inte bara roligt utan också ett fint sätt att hjälpa fåglarna. När vintern kommer kämpar de för att hitta mat i naturen, och utan vår hjälp kommer de att ha det mycket sämre. Idag ska vi visa dig hur du gör en fågelmatare som ivrigt besöks av hungriga fåglar och samtidigt är ett snyggt och dekorativt element för din trädgård, gård, terrass eller balkong.

Designa din fågelmatare

Även om byggandet av en fågelmatare i sig inte är särskilt utmanande när det gäller design, så bör du ändå fundera över alla de olika aspekter som du vill att din design ska täcka innan du påbörjar arbetet. På så sätt kan du vara säker på att den inte bara är praktisk utan också passar in i din allmänna landskapsdesign.

Den första och viktigaste aspekten är att bestämma dig för vilken typ av fåglar du vill mata. Större fågelmatare tenderar att locka till sig större fåglar, vilket gör att mindre fåglar inte har en chans att konkurrera om maten. Om du till exempel vill mata sparvar, mesar och andra småfåglar är det bäst att göra en fågelmatare för småfåglar.

Det andra du bör tänka på är var du ska placera den. Hängande fågelmatare är idealiska för balkonger och terrasser. Om du har en trädgård kan du bygga en fristående fågelmatare, till exempel på en påle eller stolpe i marken, eller fästa den på ett träd. Men det kanske allra viktigaste är att de fåglar som använder den inte riskerar att bli attackerade av rovdjur eller på annat sätt bli lätt bortskrämda.

Det är självklart också mycket viktigt att fågelmataren är säker för fåglarna. Se därför till att inga spikar sticker ut och att eventuella skarpa kanter slipas noggrant, till exempel med sandpapper, eller skyddas med faner. Andra viktiga aspekter är taket, som skyddar maten mot regn, och basen, som bör ha en upphöjd kant som förhindrar att maten faller ut.

En intressant idé att utforska skulle kunna vara fågelmatare med väggar som ger ett effektivt skydd mot vind, eller med avtagbar bas eller utdragbara lådor som gör det lättare att rengöra basen från eventuella rester. På så sätt kan du inte bara hålla fågelmataren ren utan också skydda fåglarna från olika sjukdomar och parasiter.

När du designar en fågelmatare måste du också komma ihåg att dess struktur, hur solid den än är, förr eller senare kommer att drabbas av effekterna av förändrade väderförhållanden. Av detta skäl kan det vara smart att skydda den utvändigt med till exempel transparent linolja, som är naturlig och helt ofarlig för djur. Kom dock ihåg att insidan av fågelmataren alltid måste lämnas obehandlad.

Förutom konstruktioner av trä kan du också göra en fågelmatare av andra material, t.ex. plastflaskor eller kartonger. I det här fallet begränsas du bara av din egen fantasi och kreativitet när det gäller vilken form du väljer.

Fågelmatare – dimensioner

Nu när du har tagit fram designen av din fågelmatare och har en bättre förståelse för säkerhet och andra behov hos våra små fågelvänner, är det dags att ta reda på hur man faktiskt bygger en fågelmatare. Låt oss börja med ett exempel på den mest populära designen, dvs. en träkonstruktion med sadeltak. Det kan vara användbart att ha en borr nära till hands vid bygge av denna typ av fågelmatare. Förutom elverktyg behöver du också annat byggmaterial som tre träplankor (en för golvet, två för taket), åtta stycken fyrkantsvirke och fyra lameller, ca 2 cm breda.

Den exakta storleken på de material som du vill använda beror på hur stor du vill att fågelmataren ska vara. Låt oss anta att du har en träskiva på ca 30 x 40 cm som ska användas som golv. Välj sedan ytterligare två brädor med samma mått, vars totala mått ska vara större än golvets ytmått då de ska användas som tak. Takbrädornas totala mått måste vara större än golvets mått för att ge taket den nödvändiga lutningen. Helst ska takets kanter bilda ett slags huva som sträcker sig utanför fågelmatarens bas.

Nästa steg är att förbereda åtta stycken fyrkantiga träbitar. För att göra detta rekommenderar vi fyra trästycken som är ungefär 25 cm långa och fyra trästycken som är ungefär 20 cm långa. Skär de ändar som ska fästas på basen i rät vinkel och de ändar som ska anslutas till taket i 45 graders vinkel. Längden på fyrkantsvirket bestämmer inte bara höjden på foderautomaten, utan är också viktig med tanke på hur stor takhöjd fåglarna som använder den får.

Innan du fogar ihop delarna bör du slipa bort eventuella ojämnheter i de sågade ändarna med sandpapper. När du nu har anslutit de viktigaste delarna av konstruktionen med varandra är det dags att fixa de avslutande delarna så att fågelmat inte faller ut ur mataren. Fäst de 2 cm breda trälamellerna runt basen på fågelmataren så att de bildar en skyddskant runt basen.

Fågelmatare för småfåglar

Mesar är en av de vanligaste fågelarterna som kommer att besöka din fågelmatare på vintern. På våren och sommaren äter dessa fåglar vanligen olika typer av insekter, vilket också är till stor nytta för växterna i din trädgård. Mesar brukar snabbt vänja sig vid att bli matade och kommer ihåg detta under hela året, och återvänder därför ofta i hopp om att få en härlig måltid, och i gengäld gör de sig av med insekterna när de är där.

Så varför inte pyssla om dina små fjäderbeklädda vänner genom att dem bygga en egen matsal? Det enklaste sättet att bygga en fågelmatare för småfåglar är att använda en tom plastflaska. För att bygga denna typ av fågelmatare behöver du: en femliters och en halvliters plastflaska, en tapetkniv, en sax och lite snöre. Börja med att skära ett hål på cirka 15 x 20 cm (börja från mitten och sluta vid botten av den stora flaskan). Gör sedan två små hål mittemot detta hål för att trä snöret genom.

Med snöret knyts sedan den lilla flaskan fast i den stora flaskan, som redan fyllts med spannmål och vars lock är på. Vänd den lilla flaskan med frön upp och ner, lägg den i den stora flaskan och fäst den med snöret för att hålla den vertikal. När du har skruvat av locket på den lilla flaskan börjar fröna rinna ut på botten av den stora flaskan. När mesarna äter upp maten från botten av den stora flaskan fylls den automatiskt på med frön från den mindre flaskan.

Förutom frön och frukter som linfrön, pumpafrön, jordnötter, solrosfrön, vete, havre, hirs, hampafrön och russin är bacon också en delikatess för småfåglar. Om du sätter krokar på din fågelmatare och hänger upp baconbitar på dem blir den automatiskt en fågelmatare för mesar.

Fågelmatare för balkonger

Om du bor i ett hyreshus och inte har någon egen trädgård eller gård, kan du göra en fågelmatare för småfåglar på balkongen. Det finns inga särskilda riktlinjer för hur en sådan foderautomat ska se ut. Storleken är dock viktig, liksom platsen där du tänkt placera den.

Storleken på fågelmataren bör inte bara vara lämplig för de fågelarter du vill utfodra, utan också för balkongens storlek. Du vill ju inte att fågelmataren ska ta upp halva balkongen. Därför är det oftast bättre att göra en liten fågelmatare om du ska ha den på balkongen. När det gäller placeringen bör du placera den på en plats där du kan njuta av att se fåglarna äta genom fönstret, men utan att skrämma bort dem.

Fågelmatare för gårdar

Ovanstående platsbegränsningar gäller naturligtvis inte om du har möjlighet att placera fågelmataren på gården i närheten av ditt hem. Du kan till exempel bygga en stor fågelmatare eller flera fågelmatare i olika storlekar som är anpassade till olika fågelarter. En fågelmatare som ska placeras på gården har också den fördelen att du kan placera den nästan var som helst.

Du kan t.ex. hänga den på en gren, spika fast den på ett träd, fästa den på en vägg eller montera den på en påle i marken. Försök dock att se till att platsen är avskild och inte ofta besöks av rovdjur, t.ex. katter. Det är därför minst lika viktigt att veta var man bör placera en fågelmatare som att veta hur man bygger en.

Hur man bygger en fågelmatare – sammanfattning

Att mata fåglar på vintern är en fin sak att göra för våra fjäderbeklädda vänner. Med hjälp av våra råd men också med hjälp av din egen erfarenhet, fantasi och de material som finns tillgängliga, kan du skapa din egen, personliga design för den perfekta fågelmataren. På så sätt kommer din fågelmatare inte bara att fylla sin primära funktion, utan också bli ett snyggt komplement till din balkong, gård eller trädgård.

Var den här artikeln till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Går det att serva bilen själv? Här är 5 uppgifter för bilunderhåll! 

Regelbundna underhållsarbeten förlänger inte bara bilens livslängd, de sparar dessutom pengar. Om tändspolen fungerar som den…

Läs mer

Wiesenfield pelletsmaskin WIE-PM-1000 – hur använder jag den korrekt?

En pelletsmaskin används för att tillverka pellets. Pellets tillverkas vanligtvis av trä, halm, eller sågspån som…

Läs mer

Wiesenfield pelletsmaskin WIE-PM-1500 – hur använder jag den korrekt?

En pelletsmaskin används för att tillverka pellets. Pellets tillverkas vanligtvis av trä, halm, eller sågspån som…

Läs mer

Wiesenfield pelletsmaskin WIE-PM-3000 – hur använder jag den korrekt?

En pelletsmaskin används för att tillverka pellets. Pellets tillverkas vanligtvis av trä, halm, eller sågspån som…

Läs mer