Biff hör inte bara hemma i stekpannan! Upptäck 6 metoder för att tillaga det bästa köttet  

Dela

Skrivet av Maciej Skorżepo
januari 12, 2024

Oavsett vilken tillagningsmetod du tycker är smarrigast är det alltid något av en utmaning att laga en perfekt biff. Och det finns en uppsjö av sätt att göra det på. Är du osäker på vilken metod som är bäst? Du kan hitta svaret i den här artikeln. 

Die beste Steak-Methode. 6 Wege

Dela

Oavsett vilken tillagningsmetod du tycker är smarrigast är det alltid något av en utmaning att laga en perfekt biff. Och det finns en uppsjö av sätt att göra det på. Är du osäker på vilken metod som är bäst? Du kan hitta svaret i den här artikeln. 

Vilken sorts kött väljer du till biffen? Bäst är den mörad! 

Innan du slår på spisen berättar vi om vilka sorters nötkött som kockar föredrar. Även om valet av köttbit beror mest på dina personliga preferenser, råder det ingen tvekan om att kryddat kött smakar bäst. Vår expert Michał och hans gäst Rafał från kanalen ”Gotuj z Rafał” har valt ut en riktigt god torrmörad rostbiff. 

Men vad menas med ”mörning” här? Enkelt uttryckt är det processen genom vilken kött åldras. Detta ger köttet dess typiska egenskaper. Blodet avdunstar, nötköttet blir torrare men inte knaprigt och behåller en mjuk konsistens för stekning. Det finns två huvudtyper av mörning: 

Förbered köttet innan du steker det  

Om du redan har valt vilken köttbit du vill använda kan du börja förbereda köttet. Ta först ut den råa biffen ur kylen så att den når rumstemperatur. Det förhindrar att det bildas ett torrt och hårt lager, medan mitten förblir kall och oätlig. 

När det gäller att tillsätta kryddor finns det två sätt som man kan gå tillväga på. Vissa kockar föredrar att salta och peppra innan stekning, andra efter. Det beror på antagandet att köttet blir segt på grund av att saltas innan och att pepparn bränns när den utsätts för värme. Men om du bara tillsätter lite salt och peppar till steken på båda sidor är det ingen fara att det händer. Gnid in det ytterligare med några droppar olivolja. Michał lägger också till en vitlöksklyfta eller vitlökspulver, beroende på hur den tillagas. Okej, nu är det dags att steka! 

Metod #1: Traditionell stekt biff  

Det klassiska sättet att förbereda en biff är att steka den i en panna. Varje kock har använt denna metod minst en gång i sin karriär. Den avgörande aspekten är att välja rätt panna. Medan vissa föredrar enkla, platta modeller, finns det andra som använder stekpannor med räfflor för att uppnå det karakteristiska grillmönstret. 

Det är dock inte typen av yta som är det viktiga, utan vilket material stekpannan är gjord av. Gjutjärn är absolut förstahandsvalet. Även om det värms upp långsammare är värmefördelningen jämnare och betydligt bättre modeller i exempelvis stål. Gjutjärn håller även den höga temperaturen betydligt längre, vilket är en fördel vid stekning. Det var därför Michał valde en gjutjärnspanna med platt yta.

Ställ kastrullen på spisen och sätt på maximal värme. När tillagningsytan har nått rätt temperatur kan du lägga i biffen. Stek den tills ytan är knaprig. Det bästa sättet att avgöra detta är att flytta pannan litegrann. När köttet rör sig fritt på ytan, kan du vända på det, men vänd inte för ofta eftersom det sänker stektemperaturen. Under inga omständigheter ska du pressa köttet i pannan, eftersom all köttsaft då försvinner.  En allmän tumregel är att vända på biffen en gång. För det krävs lite erfarenhet, så du kommer förmodligen behöva vända på köttet fler gånger i början. 

Tillsätt lite smör i pannan efter att du har vänt på det. När det är flytande, så tillsätt en pressad vitlöksklyfta och eventuellt en kvist rosmarin. Luta pannan något och pensla toppen av steken med en sked av det smälta smöret. Den här processen kallas ösning. Mot slutet, sänk temperaturen så att inget bränns. 

Ta ut köttet från pannan när det har nått en innertemperatur på 54°C. Det bästa sättet att mäta temperaturen är med en speciell termometer med sond. Eftersom biffen fortfarande är varm kommer mitten att fortsätta tillagas vid den temperaturen. Skär den inte direkt. Köttet behöver få vila en stund, oftast halva tillagningstiden. Köttet mjuknar då och saften sprider sig över hela ytan, så att ingenting flyter runt på tallriken när det skärs upp. 

Metod #2: Steka biff på stekbord  

Precis som för pannor kan du välja mellan två typer av ytor för elektriska stekbord – platta eller räfflade. Om du föredrar det karakteristiska randiga mönstret från en räfflad yta eller inte är upp till dig. Michał valde återigen en platt modell. 

Förvärm stekbordet till 3/4 av maxtemperaturen, lägg i lite olja och vänta. När det har blivit varmt kan du börja steka. En liten notering – det går inte att ösa steken på stekbordet, så om du tycker om lite vitlökssmak, krydda köttet med granulerad vitlök innan du steker. De följande stegen är samma som i metoden med panna. 

Metod #3: Steka biff på kontaktgrill 

Kontaktgrillar finns också både i plana och räfflade versioner. Det finns också versioner med en kombination av båda sortens yta. Kontaktgrillens fördel är att värmeplattorna steker maten både uppifrån och underifrån. Detta sparar tid på att förbereda steken och du behöver inte vända på den. 

Värm grillplattorna till 260°C och lägg den kryddade biffen på bottenplattan när den har nått rätt temperatur. Stäng den övre panelen på enheten mycket försiktigt. Om du trycker på köttet för hårt kommer köttsaften ut och din biff torkar ut. Om stekens ovansida är mindre tillagad än botten, vänd på den och stäng grillen igen. 

Metod #4: Biff med gasgrill  

Speciella gasgrillar för biff blir allt mer populära bland kockar. Detta innebär att du inte bara kan steka nötkött snabbt, utan också med hög effekt. Detta tack vare brännaren i kammarens övre del. Den är så stark att köttet som placeras direkt under tillagas direkt. Du använder grillens lägre nivåer för att effektivt steka steken till önskad tillagningsgrad. 

Du placerar det kryddade nötköttet på en speciell grillplåt och flyttar det sedan till den översta nivån i kammaren, direkt under värmeelementet. Tillaga på det sättet i max 1 minut, innan du vänder på steken och grillar andra sidan lika länge. Övervaka hela tiden processen så att köttet inte bränns. När båda sidorna är krispiga kan du placera köttet på en lägre hylla tills det når en innertemperatur på 54 °C. 

Metod #5: Biff i fritös 

Bortsett från traditionella tillagningsmetoder är det dags att kontrollera om fritösen kan steka en biff enligt allmänt accepterade regler. Det går inte att förneka att det här är en ganska konstig metod. Det är förmodligen inget som förekommer på Michelin-restauranger, men vem säger att man inte kan experimentera? 

Naturligtvis är det ingen mening att krydda köttet innan stekning, eftersom saltet och pepparn hamnar i fritösens fett och inte på biffen. Dessutom har du ingen möjlighet att kontrollera om köttet verkligen är genomstekt. Om du doppar den en gång är det bättre att lämna den där under hela tillagningstiden. 

Även om du kan använda rått nötkött för ovanstående metod, är det bättre att använda kryddat kött för fritering. Det är mindre fuktigt, så det uppvärmda fettet reagerar inte lika häftigt när det är nedsänkt. Detta minskar risken för att fritösen kokar över. 

Och vad blir resultatet? Den stora fördelen är att den uppvärmda oljan täcker biffen helt och steker den jämnt på alla sidor. Detta leder också till kortare tillagningstider. Och det är det för fördelarna. En sådan biff har en specifik lukt och smak, som inte nödvändigtvis motsvarar förstklassigt kött. Det går inte heller att krydda i förväg eller tillsätta vitlök eller örtsmör. 

Metod #6: Biff i mikrovågsugn 

Den mest radikala metoden du kommer att lära dig idag måste vara hur man lagar en biff i mikrovågsugnen. Vi brukar använda mikron för att snabbt värma upp gårdagens mat eller för att laga en färdigrätt. I teorin tillagar mikrovågsstrålar köttet från alla håll, så de bör värma ditt kött jämnare och snabbare än i en panna eller grill. 

Men teori förblir teori och praktiken talar för sig själv. Biffen i mikrovågsugnen släppte ut alla sina safter, som flöt över hela tallriken. En vackert brynt skorpa eller till och med tillagningsnivån är inte ens värda att nämna. Du kan absolut glömma den här metoden. 

Vilken metod är bäst när det kommer till biff? 

Vår expert och hans gäst testade alla stekmetoder för biffar och valde ut de bästa. På första plats hamnar gasgrillen, där du kan förbereda steken snabbt och noggrant. Dessutom ger den öppna lågan en speciell men riktigt god smak.  

Andraplatsen går till den traditionella gjutjärnspannan. Detta ger dig inte bara full kontroll över hela processen. Om det behövs kan du borsta köttet och helt enkelt ställa in pannan i ugnen för att låta köttet tillagas. Kontaktgrillen och stekbordet utkämpade en tuff kamp om tredjeplatsen, men till slut vann den förstnämnda apparaten. Främst på grund av den relativt korta tillagningstiden, den bättre konsistensen och att du inte behöver vända köttet. Och vilken metod föredrar du? Kolla in allihopa och bestäm själv! 

Var den här artikeln till hjälp? Ja Nej

Nyaste inläggen

Vilken är den bästa mängden socker i slush? Vi har testat, och det här kom vi fram till…  

Du vet förmodligen redan hur man gör slush. Men kanske är du fortfarande lite osäker på…

Läs mer

Hur gör man slush? Vi testar tre varianter!  

Sommaren är årstiden när vi hela tiden behöver förfriskningar. Och vad kan väl vara mer uppfriskande…

Läs mer

Glassmaskin-test: Schwarzwald-glasstårta med körsbär och Oreos 

Sugen på något sött i värmen? Då har vi precis rätt lösning för dig… glass, såklart!…

Läs mer

Snabbt recept på fiskcurry med skaldjur   

Det är sommar och stekande sol. Vår kulinariska expert Michał tillbringar årets varmaste dagar i den…

Läs mer