Trustpilot

Biodling

Väsentliga biredskap

Det är flytande guld, ambrosia och en stärkare för ditt immunförsvar - honung sägs vara många saker och det är inte utan anledning. Det är inte konstigt att biodling är populärt bland både yrkesverksamma och amatörer. Alla som är intresserade av biodling och honungsskörd hittar de viktigaste verktygen för biodling i vår avdelning för Utrustning för lantbruk.

Översikt för de viktigaste tillbehören för biodling

Förutom ett sunt bisamhälle behöver biodlare lämpliga bikupor. Dessa kupor består av tomma lådor i vilka ramar hängs in. Lådorna är tillverkade av olika material, till exempel trä eller polystyren (styrofoam). I de upphängda ramarna skapar sedan bisamhället honungskakor för att lagra mat och ta hand om yngel.
De vanligaste bikuporna i honungsproduktion är:

  1. Uppstaplingskupa: Detta modulsystem består av en bas, enskilda staplade ramar och ett lock. Den kan utökas vid behov. Yngel- och honungsrummen är uppdelade på olika ramar. När bina ska skötas, tas dessa ramar bort från varandra och kontrolleras individuellt.

  1. Trågkupa: Till skillnad från den tidigare kupan, ligger yngel- och honungsrummen bredvid varandra och är åtskilda med skiljeväggar. Detta gör det lite lättare för ryggen att sköta om bikuporna, men det är svårare att transportera och utöka kupan vid behov.

Det finns också hybridformer som kombinerar fördelarna med olika bikupor.

Rökpust

Regelbunden kontroll av bisamhällen är en viktig del av biodlingen. Men varje öppning av den trygga kupan är ett potentiellt hot för dina bin, som de kan svara mot. För att undvika stick från bina används rökare. Den praktiska metallburken kan fyllas med rökmaterial som pellets, örter, tallkottar, bark eller träflis. Vissa modeller har också en dubbelbotten där den rökmaterialet kan glöda separat. Den rök som bildas används för att lugna djuren. Röken simulerar en skogsbrand och hela bisamhället påbörjar ett perfekt koreograferat evakueringsprogram: Bina flyttar in i honungsrummet för att äta sig mätta och förbereda sig på att fly eller flytta till en ny bostad. De mätta bina blir så slöa att de inte längre kommer stickas.

Säkert arbete med dina bin tack vare skyddsutrustning

Om bina inte skulle lugna ner sig eller om det rör sig om ett aggressivt bisamhälle kan du hitta biodlarhattar med slöja och stort brätte i tillbehören för biodling. Detta ger det skyddande avstånd mellan bina och ditt ansikte och din hals. Med hjälp av gummislingor på sidorna av slöjan som du drar under armhålorna får du ett åtsittande skydd . Slingor för biodlare finns också tillgängliga i kombination med blusar för biodlare. De långärmade skyddsdräkterna är tillverkade av material som andas, exempelvis bomull, och underlättar arbetet med bisamhällen. Om du vill skydda dina händer från stick och honungsrester kan du också hitta handskar i avdelningen för biodlingsutrustning. Här rekommenderas ett fast material, t.ex. läder, som bina inte kan sticka igenom.

Skrapmejsel är ett universellt verktyg för biodling

En skrapmejsel är en del av den nödvändiga utrustningen för regelbunden kontroll av bisamhällen. Det mångsidiga verktyget används för att lossa de enskilda ramarna i bikuporna från varandra, eftersom bina efterhand cementerar små öppningar i höljet med vax som täpper till. Med hjälp av den vinklade sidan av skrapmejseln kan du också försiktigt lyfta ramarna i kupan. Använd de skarpa sidorna för att enkelt skrapa vaxrester från dina biholkar.

Borste för att försiktigt sopa bort djuren.

Det som tidigare var en gåsvinge är nu en biborste. Använd den för att försiktigt sopa bort bin från ramarna vid behov. Detta är nödvändigt om det finns så många bin på honungskakan att du inte ser cellerna under dem eller inte kan skörda honungen. De bin som stannar kvar på honungskakorna trots att de skakats av försiktigt skjuts försiktigt åt sidan med sopkvasten. När du väljer rätt kvast är det viktigt att använda mjuka borst så att djuren inte skadas.

Honungssil

Honungsskörden är en av höjdpunkterna i biodlingen, tillsammans med friluftsarbetet. Professionella och amatörer inom biodling, kan skörda den värdefulla naturprodukten tack vare mobila och lättanvända tillbehör. Allt du behöver för att skörda snabbt och smidigt är burkar, en honungsslunga och silar.

Honungsslungan består av en stor behållare med en ställning, i vilken du för in ramarna från bikupan. Kom ihåg att öppna cellerna som är förseglade med vax i förväg. När du har stängt behållaren snurrar du ställningen med hjälp av en handvev. De centrifugalkrafter som skapas av den hastiga rotationen kastar ut honungen från vaxkakorna. Den samlas i botten av slungan. Honungen tappar du sedan över i burkar via en avtappningskran. Tips: I expondo Inspirations kan du bland annat ta reda på hur stor honungsavkastning per koloni som är möjlig. Men du hittar också mycket mer information om jordbruksfrågor.

För att avlägsna orenheter som vaxrester, träspån eller delar av döda bin från honungen rekommenderar vi att du använder våra högkvalitativa silar. Tack vare de dubbla insatserna kan du använda dem för att fånga upp både grov och fin smuts i ett och samma moment. Våra skärmar har utdragbara sidovingar, vilket gör att de kan användas för olika storlekar av behållare.

De honungsslungor och silar som finns på expondo är tillverkade av reptåliga och hållbara material som har lång livslängd. Materialen är dessutom säkra för livsmedel och därför idealiska för livsmedelsbearbetning. Vare sig det gäller yrkes- eller hobbybiodlare hittar du i vårt produktsortiment de rätta biodlingstillbehören till rimliga priser.