Trustpilot

Golvrengöringsmaskiner

Gör fastighetsskötseln enklare med våra golvrengöringsmaskiner!

Professionella golvrengöringsmaskiner och dammsugare används för stora inomhus- och utomhusytor för att rengöra golv och underlag snabbt och grundligt. Det finns olika typer av golvrengöringsmaskiner, som t.ex. industridammsugare, ångtvättar, kombiskurmaskiner och singelskurmaskiner. Dessutom finns det hybrider som våt- och torrdammsugare, som kan suga upp både byggdamm och vätskor. För enklare städbehov finns även städvagnar, som kräver mer manuellt arbete. Lär dig mer om funktionalitet, användningsområden och typer av golvrengöringsmaskiner och hitta rätt modell för dina behov och golv!

Industridammsugare tar sig an alla typer av smuts

Det finns även olika typer av industridammsugare som är avsedda för olika ändamål. Asksugar suger effektivt upp aska och sot, medan våt- och torrdammsugare kan med fördel användas inom byggindustrin och verkstad för att suga upp alltifrån byggdamm och sand till vatten, sågspån och lera. Den grundläggande funktionen är likartad: luft och föroreningar sugs in med hjälp av ett undertryck. Smutsen fångas upp i filter och renad luft blåses ut. Till skillnad från industridammsugare har skurmaskiner även roterande borstar eller sopvalsar. De lossar smuts och damm från golven eller marken och kan därmed ta bort även envis smuts utan ansträngning. Båda rengöringsmaskinerna har en rad olika användningsområden och måste uppfylla relevanta krav och bestämmelser. Här nedan följer en överblick av den viktigaste informationen.

Industridammsugare för ett brett utbud av material och tillämpningar

Industridammsugare måste uppfylla en mängd olika krav, oavsett om den används inom bilindustrin, metallbearbetning eller maskinteknik, vid tillverkning av livsmedel, läkemedel eller plast, inom hantverk eller byggbranschen. De ska på ett tillförlitligt sätt absorbera både lätta och tunga material, damm, spån, sand, vätskor och organiska ämnen som matrester. Dammklassen är avgörande för valet av industridammsugare och för säker användning när det gäller arbetssäkerhet. Nedan ges information om hur skadligt olika typer av damm är:

  • Dammklass L: relativt farligt damm som husdamm, sand, gips, kalk - sådant som kan förekomma vid städning av byggnader.

  • Dammklass M: måttligt farligt damm, till exempel trä- och metalldamm eller färgpartiklar - damm som kan förekomma i snickerier, målarverkstäder eller låssmedsbutiker.

  • Dammklass H: mycket farligt damm, till exempel asbest, mögelsporer, blydamm, mineralfibrer eller mjöldamm - damm som kan förekomma i bagerier eller vid renoveringar.

Det är viktigt att välja en industridammsugare med rätt dammklass för att uppfylla säkerhetsnormerna och för optimala arbetsförhållanden. Förutom denna grundläggande distinktion finns det andra särskilda modeller som är utformade mindre för rengöring av golv än för att säkerställa optimala produktionsprocesser eller för underhåll. Det kan till exempel vara industridammsugare med explosionsskydd, våt- och torrdammsugare som redan nämnts eller asksugar för rengöring av eldstäder, kaminer och grillar.

Skurmaskiner som tar hand om grov smuts och ojämna golv

För golv som används mycket eller smutsas ner snabbt i stora områden är skurmaskiner ofta den mest effektiva lösningen. De tar bort envis och grov smuts och kan rengöra många olika typer av underlag som trä, marmor, plastgolv och linoleum, och vissa modeller kan till och med rengöra mattor.

Dessa golvrengöringsmaskiner används inom många olika områden, som t.ex. i lager- och logistikanläggningar, tillverkningsfabriker, stormarknader, museer eller sport- och fritidsanläggningar. Beroende på hur stort området som ska rengöras är så finns det olika modeller att välja mellan. Det finns även vissa modeller som är batteridrivna så att man inte behöver vara beroende av en strömkälla och slipper samtidigt att tampas med trassliga kablar.

En annan fördel är skurmaskiner har utbytbara borstar och rondeller. Det innebär att maskinerna kan användas flexibelt på olika underlag och för olika typer av smuts. En singelskurmaskin har till exempel en schamponeringsborste samt borstar med olika hårdhetsgrad för olika typer av golv. Skurmaskinerna har även så kallade sugläppar som går att byta ut, vars funktion är att avlägsna vätskan efter skurning av golv.

Skurmaskiner för hygieniskt rena golv

I branscher som livsmedelsindustrin, hälso- och sjukvården eller utbildningsinstitutioner räcker det ofta inte med endast torrengöring av golv för att uppfylla alla hygieniska krav. För att effektivt rengöra stora eller strukturerade golv är varken moppar eller rengöringsvagnar det bästa valet, eftersom skurmaskiner sparar både tid och rengöringsmedel.

Hur kombiskurmaskiner fungerar

En kombiskurmaskin är en städmaskin som släpper ut vatten och skurar golvet och suger sedan direkt upp vattnet igen så att golvet blir skinande rent och torrt att gå på direkt. Kombiskurmaskiner är utrustade med en tank för rent vatten och en för smutsigt vatten för att få högsta rengöringskvalitet. Man kan även tillsätta rengöringsmedel till det rena vattnet vid behov. Rull- eller skivborsthuvudet lossar den våta smutsen från golvytan med lämpligt tryck, och sedan sugs det smutsiga vattnet in i en separat behållare med hjälp av en sugläpp.

Hur singelskurmaskiner fungerar

Singelskurmaskiner är perfekta städredskap för djuprengöring av dina golv. Denna typ av golvrengöringsmaskin är mindre än en kombiskurmaskin, och är därmed också mer flexibel att använda och har lättare att komma åt trånga och svåråtkomliga ställen. En singelskurmaskin används för att skura och rengöra golv, medan kombiskurmaskiner även polerar golven. Singelskurmaskiner är ofta också mycket billigare än kombiskurmaskiner.

Vilken skurmaskin ska du välja?

Det kan vara svårt att avgöra vilken typ av städmaskin som är bäst anpassad till ens behov. Därför finns det olika viktiga aspekter att tänka på när du bestämmer dig för vilken typ av skurmaskin som du ska köpa.

Först och främst bör du fundera på vilka rengöringsbehov och förutsättningar du har. Räcker det med att skura golven, eller är det viktigt att golven ser glänsande och välpolerade ut också? En annan aspekt att tänka på är vilken typ av golv och material som ska rengöras. Handlar det om trägolv, linoleum, plast eller stengolv? Är underlaget grovt och ojämnt eller slätt och jämnt?

En annan viktig aspekt att tänka på är hur du vill använda skurmaskinen. Om du ska använda städmaskinen över stora områden där du inte har enkel tillgång till en strömkälla kan det vara värt att satsa på en batteridriven skurmaskin. Batteritiden varierar ofta från modell till modell, men i genomsnitt kan de användas i en eller ett par timmar per laddning. Eldrivna modeller har dock i regel mycket långa strömkablar på 10-20 m, så att du fortfarande kan arbeta över större områden utan att behöva fixa med strömkabeln.

Upptäck vårt utbud av professionell rengöringsutrustning

I expondo stora utbud av städmaskiner för professionell rengöring och fastighetsskötsel hittar du många olika typer av rengöringsmaskiner som täcker dina behov. Här finns även olika typer av städvagnar och svabbhinkar för enklare städbehov som kräver mer manuellt arbete. I utbudet hittar du även annan rengöringsutrustning som UV-sterilisatorer eller ultraljudstvättar, som kan användas för att desinficera små verktyg och redskap. Luftrenarna i vårt utbud förhindrar effektivt mögel och filtrerar kvalster eller de minsta dammpartiklarna från luften. Upptäck professionell renlighet med rengöringsutrustning från expondos industriprodukter!