Trustpilot

Väderstationer

Väderstationer av hög kvalitet för alla klimat

En väderstation är en mätutrustning med hög precision inom meteorologin och används för att analysera olika väderdata. Stationen är utrustad med ett antal mätinstrument som var och en kan registrera enskilda delar av vädret. Klimatforskare drar därför nytta av de uppmätta uppgifterna i lika hög grad som amatörmeteorologer och yrkesverksamma vars arbete är beroende av väderförhållandena.

Moderna väderstationer är extremt kompakta och kan därför installeras var som helst. Oavsett om det är hemma i lägenheten eller utomhus, på arbetsplatsen eller i forskningslaboratoriet - överallt ger stationerna olika mätdata om vädret. För att säkerställa att de fastställda värdena är så exakta som möjligt bör väderstationens placering alltid vara skyddad från sol och vind och, beroende på modell, även skydda enheten från direkt regn.

Väderprognoser baseras på olika mätdata. Till exempel kan mätning av temperatur, fuktighet, lufttryck och vind användas för att göra uttalanden om nederbörd eller sikt. Med våra väderstationer av höga kvalitet kan du därför analysera utvalda delar av vädret samt undersöka och förutsäga vädret i sin helhet!

Hur fungerar en väderstation?

En väderstation består vanligtvis av en basstation och en utomhussensor. Utomhussensorn är utrustad med olika mätinstrument, som kan skilja sig åt beroende på variant. Mätinstrumenten, det vill säga sensorerna, ansvarar för att samla in olika väderdata. De uppmätta värdena överförs från sensorerna till basstationen, där de visas på den integrerade displayen.

De enskilda sensorerna i en väderstation är alla sin specifika funktion. En termometer mäter till exempel temperaturen, medan en hygrometer mäter luftfuktigheten, en barometer mäter lufttrycket och en anemometer mäter vinden som ett meteorologiskt värde. På samma sätt kan sensorer för luftföroreningar eller CO2-nivåer ingå i en väderstation.

Beroende på modell kan mätvärdena också lagras på en väderstation och visas vid en senare tidpunkt. Vissa stationer tillåter dessutom att väderhistoriken visas under en längre tidsperiod. En väderstation av hög kvalitet ger dig därför många möjligheter att analysera meteorologiska data - och är därmed en av de mest universella mätinstrumenten inom modern mätteknik!

Väderstationer för hemmet med exakta mätdata

Att ha en egen väderstation hemma erbjuder en rad fördelar och möjligheter. Detta innebär att inte bara amatörmeteorologer och väderintresserade kan dra nytta av de olika mätdata som finns tillgängliga: Särskilt när yrkesverksamheten är väderberoende, som till exempel för jordbrukare, trädgårdsmästare, byggnadsarbetare eller takläggare, hjälper de exakta väderdata till att planera dagen optimalt.

Väderstationer för hemmet är också till hjälp i privatlivet. Du kan till exempel enklare planera din klädsel, överväga barnens väg till skolan vid hårt väder, utrusta bilen med lämpliga däck vid snöfall, planera utomhusaktiviteter eller festligheter vid regn och mycket mer. Och även när det gäller svåra väderförhållanden är en korrekt väderprognos till nytta i vardagen.

Bara att förutse regn kan vara till nytta i ditt eget hushåll. Regnvatten är nämligen extra mjukt och kan därför vara perfekt för att vattna växter, tvätta kläder eller städa. På så sätt sparar du inte bara kranvatten utan minskar också dina kostnader! Vill du lagra regnvatten? Vår online-guide "Hur man skapar en regnvattentank" ger dig värdefulla tips om detta.

Trådlös väderstation

Numera är de flesta väderstationer utrustade med en digital display som gör det enkelt att läsa av alla mätvärden. Till skillnad från analoga stationer erbjuder dessa digitala modeller därför mycket större bekvämlighet. Digitala stationer finns i många olika utföranden. Vissa av dem är särskilt utformade för inomhusbruk och ger exakta värden på inomhusklimatet i hemmet, så att du alltid kan hålla ett öga på din klimatkomfortzon:

Särskilt den aktuella temperaturen och luftfuktigheten spelar en viktig roll för inomhusutrymmen. Med hjälp av exakta mätdata kan du sköta uppvärmning och ventilation mer kostnadseffektivt. Beroende på modell kan du med digitala väderstationer också visa olika klimathistorik. Alla värden visas här på en modern display och markeras med begripliga symboler eller beteckningar.

Eftersom en digital väderstation är extremt kompakt kan du placera sensorn var som helst i din bostad. Beroende på utrustningen kan en digital station också erbjuda användbara tilläggsfunktioner, till exempel klocka, kalender, larm eller väckningsfunktion. Dessutom kan denna väderstation med fördel kombineras med andra mätinstrument - till exempel en speciell anemometer eller hygrometer för utomhusbruk!

Radiostyrda väderstationer

Radioväderstationer har en basstation som är placerad inomhus och minst en sändare för utomhusbruk. Basstationen är utrustad med elektroniska sensorer och kan mäta värden som temperatur, lufttryck och luftfuktighet inomhus. Utomhussensorerna registrerar dessutom olika mätdata för utomhusbruk, till exempel vind och regn samt temperatur, lufttryck och luftfuktighet ute.

Som namnet antyder använder radioväderstationen radiokommunikation mellan basstationen och utomhussändaren. De uppmätta värdena från utomhussensorerna skickas till stationen, där de vanligtvis visas på en digital display. De numeriska värdena presenteras här tillsammans med motsvarande symboler eller beteckningar. Dessutom erbjuder displayen olika inställningsalternativ.

En av fördelarna med en radiostyrd väderstation är att du bekvämt kan placera och läsa av basstationen inomhus. Dessutom får du alltid aktuella mätvärden som faktiskt råder på din bostadsort. När sändaren placeras måste den befinna sig inom det angivna avståndet till basstationen. I likhet med en vindmätare ger radioväderstationer särskilt exakta och varierande mätdata!

Väderstation med wifi

En väderstation med WiFi är en av de modernaste varianterna av dessa mätinstrument. Förutom en basstation och minst en utomhussensor erbjuder den här stationen även en tillhörande app. Med den här appen kan du få en överblick över alla uppmätta värden på din smartphone eller surfplatta. Särskilt om du är på väg eller reser mycket,har du alltid värdena för ditt hems inomhusklimat och din boendemiljö med dig!

En annan fördel med den moderna WiFi-väderstationen: Du kan också integrera mätaren i ditt hemmanätverk, vilket skapar en online-anslutning. På så sätt kan du få tillgång till särskilda väderservrar och till och med få väderdata som samlats in av din station analyserade online. Utvärderingen sker vanligtvis i realtid, så dataanalysen kräver inte någon extra tid.

Kombinationen av online-anslutning och app gör det också möjligt att ta emot ytterligare väderdata från en väderlekstjänst online. På så sätt kan du jämföra dina egna värden med värden från en professionell vädertjänst. Dessutom kan larmgränser ställas in via appen. Om mätvärdena för din station överskrider eller understiger dessa gränser meddelas du omedelbart via appen.

Smart väderstation

Vilken väderstation som är rätt för dig personligen beror helt på dina förväntningar och önskemål. Om du till exempel bara vill övervaka inomhusklimatet behöver du inte ytterligare sensorer för utomhusbruk. Om du förväntar dig den mest omfattande visningen av den lokala vädersituationen bör stationen vara utrustad med alla önskvärda sensorer.

När det gäller en väderstation med online-anslutning kan du kontrollera i förväg om mätaren kan anslutas till din dator eller ditt hemnätverk. Samma sak gäller för den medföljande programvaran och apparna: Dessa bör definitivt vara kompatibla med din tekniska utrustning och de befintliga operativsystemen, så att du kan använda väderstationen med alla dess funktioner optimalt.

Beroende på väderstationens modell kan den också användas för att övervaka mycket specifika områden eller utrustning. Till exempel för temperaturen i frysen, trädgårdspoolen eller växthuset. Behöver du mer hjälp med att fatta ditt köpbeslut? Vi är alltid redo att svara på dina frågor via vår kundtjänst 08-420 02 747!