Trustpilot

Automatisk bevattning

Automatisk bevattning

Med ett bevattningssystem för trädgården kan du vattna dina växter utan större ansträngning. Ett bevattningssystem för trädgården består av flera delar som arbetar tillsammans för att ge optimal bevattning av trädgården. Fler och fler växtälskare använder sig av automatiska bevattningssystem som sparar mycket arbete och pengar.

Automatisk trädgårdsbevattning - kostnaden

En av de särskilt tilltalande aspekterna av bevattningssystem för trädgårdar är de minskade driftskostnaderna. Ett automatiskt bevattningssystem för trädgården ger dina växter exakt den mängd vatten som behövs för en sund tillväxt. Ett bevattningssystem för trädgården leder vattnet direkt till växten, och vattenförlusten genom avdunstning och läckage minskar avsevärt. Denna aspekt är särskilt intressant för hobbyodlare som vattnar sin trädgård med dricksvatten.

Om du bestämmer dig för att använda hushållsvattenverk för bevattning av trädgården kan du också använda vatten från ett naturlig vattendrag eller ett regnvattenmagasin för bevattning av trädgården. Med denna typ av automatisk bevattning av trädgården kan du minska ditt hushålls kostnader för vatten och avlopp.

I princip kan du anta att kostnaden för ett bevattningssystem för trädgården kommer att betala sig självt med tiden. Även om du till en början måste göra en investering är de minskade driftskostnaderna tack vare automatisk trädgårdsbevattning värda det.

Hur installerar man ett bevattningssystem för trädgården?

I de enklaste modellerna är våra trädgårdsbevattningssystem snabba och enkla att sätta ihop, precis som för en vanlig trädgårdsslang. En eller flera högtryckstvättar ansluts till kopplingen, vanligtvis ovan mark. På så sätt kan du enkelt begränsa bevattningen av trädgården till enskilda områden. Ett bevattningsset för trädgården innehåller slangar, kopplingar, kontakter och beroende på tillverkare av bevattningssystemet för trädgården också en del andra tillbehör.

Om du vill ha lite mer bekvämlighet kan du förlita dig på automatisk trädgårdsbevattning. Ett automatiskt bevattningssystem innehåller en timer som reglerar vattentillförseln genom en ventil. Dessa timers används för automatisk blombevattning samt för automatisk bevattning av gräsmattor, rabatter och växthus. Timern för automatisk trädgårdsbevattning styr vattentillförseln via hushållsvattenverket.

Hur kan du stödja dina växter?

Förutom att ge vatten till växterna via ett bevattningssystem för trädgården kan du hjälpa dina växter att växa genom att ge dem exakt mängd näringsämnen. Det finns flytande gödselmedel och gödselmedel i granulatform för din hobbyträdgård. Förutom att vattna trädgården och ge den näring kan du se till att inga ovälkomna besökare bosätter sig i trädgården. Ju tidigare du tar bort oönskade växter, desto mindre ansträngning behövs. Det finns dock en växande insikt bland trädgårdsmästare om att en större biologisk mångfald främjar en ekologiskt stabil trädgård.

Bevattning av grönsaksträdgårdar

Ett bevattningssystem som används för att vattna grönsaksbäddarna i din trädgård skiljer sig inte så mycket från ett bevattningssystem för en prydnadsträdgård. Olika grönsaker behöver olika mycket vatten under tillväxt, blomning och mognad. Därför bör du justera vattentillförseln genom dina bevattningssystem för sängar.

Automatisk bevattning av blommor

Trädgårdsbevattningssystem är också bra för automatisk bevattning av blommor. Ett skräddarsytt automatiskt bevattningssystem ser till att blommande växter får tillräckligt med vatten i varje skede av tillväxten. För automatisk blombevattning säkerställer bevattningssystemet att det viktiga vattnet når blommornas rötter och minimerar onödig vattenförlust genom läckage eller avdunstning.

Bevattning av växthus

Bevattningssystem för växthus kan användas utomhus men också för bevattning av växthus. I ett växthus är utrymmet vanligtvis begränsat och det är besvärligt att använda en vattenkanna. När ett bevattningssystem har installerats i växthuset kan bevattningen också automatiseras.

Solcellsdriven bevattning

Ett särskilt hållbart sätt att automatiskt vattna trädgården är ett solcellsdrivet bevattningssystem. Den här typen av bevattningssystem driver en vattenpump direkt på plats via en solpanel i stället för ett lågspänningsnät. Om du är intresserad av dessa sprinklersystem för trädgården bör du tänka på det utrymme som krävs för solpanelen.

Trädgårdsdammar - mer än ett blickfång

Trädgårdsdammar ansågs länge vara främst dekorativa blickfång, men deras stora ekologiska fördelar har sedan dess blivit uppenbara. En damm av lämplig storlek tjänar inte bara som vattenreservoar för bevattning av trädgården, utan är också en bra tillflykt för en mängd olika inhemska djur och växter. En oumbärlig del av en välmående trädgårdsdamm är en tillräckligt stor dammpump. Dammpumparna kan anslutas både till elnätet och användas med solcellsdrift.

Användbara hjälpmedel för trädgårdsarbete

Förutom trädgårdssprinkler finns det flera andra verktyg som kan göra livet som hobbyträdgårdsmästare mycket enklare.

Trädgårdsredskap

Rätt trädgårdsredskap gör inte bara trädgårdsarbetet effektivare, utan bidrar också till en känsla av framgång när nästa skörd kommer eller när det blommar vackert i din blomsterträdgård. Varje trädgård bör ha en tillräckligt stor kompost för att förvandla trädgårdsavfall till värdefull humus.

Skärbräcka

En klippare är perfekt för att beskära blommor, häckar och andra vedartade växter. Den förvandlar trädgårdsavfall som är svårt att kompostera till mulch som kan användas nästa säsong.

Högtrycksrengörare

Efter arbetet måste verktygen rengöras. Trädgårdsgången och terrassplattorna bör också rengöras ordentligt då och då. De bästa rengöringsverktygen är högtryckstvättarna från expondo.se.

I vår onlinebutik för trädgårdsartiklar hittar du verktyg, men också de rätta platserna för att koppla av efter arbetet.