Trustpilot

Utombordare

Hitta inspiration på expondos blogg!

Utombordsmotorer: från muskelkraft till hästkrafter

Marknaden för utombordare är enorm, stora och små tillverkare erbjuder el- och förbränningsmotorer med olika effektklasser. I vårt sortiment hittar du ett urval av högkvalitativa modeller för passionerade fiskare och vattensportare.

Med utombordsmotorn kan du accelerera och styra båten. Starta motorn, lägg handen på ratten och ta dig till de bästa fiskeplatserna utan att behöva ro. Med sin vridbara propeller är de kompakta motorerna också ett hjälpmedel vid manövrering, så att du bekvämt kan styra din båt i önskad riktning. Bland de mest kända tillverkarna finns Yamaha, Honda, Suzuki, Tohatsu och Mercury. Men även mindre tillverkare erbjuder båtmotorer med hög prestanda till överkomliga priser.

Utombordsmotorer kan med några enkla steg fästas på båtens akter eller ibland på sidan. Demonteringen går lika snabbt, vilket gör utombordare idealiska för fritidsbruk. De kan monteras på segelbåtar, sportbåtar och uppblåsbara båtar av olika längd.

Elmotor till båt – Elektrisk utombordare

Utombordsmotorer kan i stort sett delas in i två kategorier: förbränningsmotorer och elektriska båtmotorer. Båda kan monteras på båten med liten ansträngning.

De flesta utombordare har förbränningsmotor och fylls med bränsle. Fördelarna är framför allt:

  • lång drifttid och låg förbrukning

  • en hög prestanda med mycket kraft

  • ett brett utbud

  • en kompakt design

  • bra priser

Medan förbränningsmotorer framför allt ger effekt och hastighet är elektriska utombordare ett modernt alternativ för lugna kryssningar. De är batteridrivna och är dessutom:

  • tysta

  • miljövänliga

  • luktfria

  • lätta att använda

  • har smidig konstruktion

Utombordare

Särskilt fiskare får valuta för pengarna med små utombordsmotorer. Du behöver bara packa fiskeutrustningen, sjösätta båten och ge dig iväg, helst med lite bagage. Små båtmotorer har en intern tank som du fyller på med bränsle. Ett par liter räcker för att göra en lugn båttur eller en fisketur. Sök efter utombordare med snörstart och styrning med styrspak i vårt sortiment. Motorer som startas manuellt är särskilt användarvänliga. Kombinationen av båda - handstartare och styrspak - gör din utombordare till det perfekta valet för turer med liten extra last.

När det blir trångt: motorer för smala båtar

Utombordare är konstruerade för snabb montering och transport. De är av naturliga skäl därför kompakta och har en smal utformning. Elektriska utombordare finns i ännu mindre storlekar. Dessa motorer passar även den smalaste aktern. Den långa, smala styrspaken gör att du kan manövrera säkert genom hamnen trots den kompakta konstruktionen. Viktigare än motorns bredd är längden på akterspegeln, som är avståndet mellan motorfästet och skrovets nederkant. Den bestämmer hur lång axeln på din utombordare kan vara. Följande gäller: en kort axel för en längd upp till 38 cm och en lång axel för längder upp till 51 cm.

Prisvärdiga båtmotorer

Eftersom utombordare har använts inom vattensporter i årtionden kan vi dra nytta av en enorm erfarenhet, både när det gäller funktion och utformning av kompakta båtmotorer. Som ett resultat av detta får kunderna allt bättre teknik till allt lägre priser. Tack vare många innovationer, till exempel byte från förgasare till insprutning eller från 2-takts till 4-takts, kan du nu gå tystare, miljövänligare och mer ekonomiskt. Du bör dock investera i hög kvalitet så att du kan ha glädje av din utombordsmotor under lång tid. Genom att köpa högkvalitativa varor minskar du också underhållsbehovet med åren.

Hitta rätt utombordare

Du har bestämt dig för att byta från muskelkraft till motordrift. Nu har du ett stort antal valmöjligheter. Elektrisk båtmotor eller förbränningsmotor? En utombordare med kort eller lång axel? För att hjälpa dig att hålla reda på det stora utbudet av högkvalitativa båtmotorer i vår butik har vi sammanställt en liten guide för ditt val. Att välja rätt motor beror på flera faktorer:

Med eller utan körkort

Har du ett giltigt båtkort? Om svaret är "nej" är det några saker du behöver tänka på. Du kan använda fritidsbåtar som är under 12 meter långa och 4 meter breda utan körkort. Om båten är större än så, behöver du ha en Kustskepparexamen. Små båtar med utombordare med upp till fem hästkrafter räcker ofta för avslappnade utflykter. Redan med 15 hästkrafter susar du över vattnet som en liten raket.

Båtens vikt och lastkapacitet

Kontrollera hur många kilo last din uppblåsbara båt eller sportbåt är dimensionerad för. I denna siffra ingår både du som skeppare och dina gäster, kylare, fiskeredskap och utombordare. Tänk på att motorns kraft varierar med massan. Axelns längd påverkar också vikten. Regeln är: ju kortare axel, desto lättare motor. För de flesta uppblåsbara båtar räcker det med en motor med kort axel.

Hur och hur mycket kör du?

Är det hastighet, distans eller smidighet som är viktigast för dig?
En utombordare med förbränningsmotor får snabbt fart på båten. Se alltid till att motorn har tillräckligt med bränsle och olja. Det är det enda sättet att komma framåt och hålla utombordaren smidig under lång tid. Med en traditionell förbränningsmotor förlitar du dig dessutom på beprövad teknik, vars underhåll ibland är enklare. Observera dock att dessa utombordare orsakar buller, särskilt vid hög hastighet.

Med en elektrisk motor på båten blir det tystare och bekvämare. Beroende på vilken modell din elektriska utombordare har, hör du bara det virvlande vattnet som skvalpar mot aktern. Att använda en elmotor är också bättre för miljön.

För båda typerna av motorer ska du ta med dig extra bränsle eller ett extra batteri, beroende på vilken tur du har planerat. Batterier för elmotorer väger ibland ganska mycket. Håll därför ett öga på båtens last. Motorn bör också hållas ren för att fungera smidigt så att du kan fokusera på det som är viktigt under dina resor: fiske och natur. Vi rekommenderar därför att du använder en presenning för att skydda mot smuts och fukt - särskilt vid längre förvaring. Ta en titt på våra båtöverdrag. Vi erbjuder även bekväma båtutrustning för uppblåsbara båtar och sportbåtar.

En sista påminnelse: Kom ihåg att köra in motorn efter köpet enligt tillverkarens anvisningar. Ta lite tid för att värma upp motorn och börja långsamt. Kontrollera då att allt fungerar som det ska innan du ger full gas. På så sätt kan garantin gälla och du får hjälp om det uppstår problem.