Trustpilot

Boxningssäckar

Hitta inspiration på expondos blogg!

Boxningssäckar & boxbollar för bättre teknik och kondition

Boxningssäckar är ett oumbärligt träningsredskap för professionella boxare och amatörboxare. De används även i andra kampsporter som kickboxning och Muay Thai. Säckarna används dock inte bara för styrka och muskeluppbyggnad utan kan också användas specifikt för viktminskning, stress, minska aggression och allmän konditionsträning.

Beroende på användningsområde finns det olika typer av boxningssäckar som i form och funktion är anpassade till dina individuella behov. Tunga boxningssäckar är till exempel perfekta för att förbättra din slagkraft. För att träna snabbhet och reflexer är mindre säckar bra. Upptäck det breda utbudet av boxningssäckar och boxningsutrustning i vårt omfattande sortiment!

Prisvärda boxbollar och päronbollar

Speedball, även kallad boxboll eller päronboll, är en liten päronformad boxningssäck som placeras ungefär i huvudhöjd. Den här speciella boxningssäcken är särskilt bra för att träna snabbhet och reaktionsförmåga. Den snabba slagrytmen som krävs för en boxboll förbättrar också din egen hand-ögonkoordination.

Uppercut boxningssäck är en boxsäck i kroppsstorlek vars övre halva är bredare och som sedan smalnar av mot botten. Det tåliga materialet gör det möjligt att träna intensivt med hårda slag- och sparkkombinationer. Särskilt slag och sparkar som utförs nedifrån och upp kan tränas effektivt på den, exempelvis kraftfulla hakslag och knäslag.

Boxningssäckar för utomhusbruk

Om du inte bara vill träna inomhus på t.ex. ett gym eller i din egen källare, är en boxningssäck för utomhusbruk det rätta valet. Med dessa boxsäckar kan du njuta av både sol och frisk luft under träningen. Dessa speciella träningssäckar är vanligtvis tillverkade av syntetiskt läder för att garantera maximal hållbarhet.

Boxsäckar för utomhusbruk kan antingen hängas upp på ett professionellt boxningssäckställ eller fästas på ett robust skärmtak direkt på huset. Dessa säckar bör dock alltid installeras på en plats som är skyddad från regn, eftersom inte ens säckar för utomhusbruk är helt vattentäta. Dock erbjuder dessa boxsäckar ett attraktivt träningsalternativ ute i naturen.

Den bästa boxningsutrustningen för sparring och träning

Sparring är en tävlingsliknande träningsform inom olika kampsporter. Beroende på sport fastställs särskilda regler för matchen för att förhindra skador i mesta möjliga mån. För säker och effektiv sparring och boxningsträning är det därför nödvändigt med professionell boxningsutrustning och rätt skyddskläder.

Reglerna för boxning eller sparring kan variera, men boxningshandskar av hög kvalitet är vanligtvis en lika viktig del av skyddsutrustningen som robusta huvudskydd och benskydd. Handskarna är fodrade med dämpande stoppning och handflatorna är öppna eller täckta beroende på boxningsstil. Beroende på utformning skyddar de vadderade huvudskydden olika delar av ansiktet från skador.

Hur tung måste en boxningssäck vara?

Fyllnadsvikten på en boxsäck beror på användarens kroppsvikt och på träningsformen. Nybörjare bör börja med en vikt som inte överstiger hälften av deras egen kroppsvikt. Den egna vikten kan ökas med hjälp av särskilda viktvästar, som kan påskynda muskeluppbyggnaden.

Mindre boxningssäckar har en maximal vikt på 25 kg och är perfekta för effektiv konditionsträning. För mer intensiv styrketräning bör du använda en tyngre boxsäck som kan väga upp till 50 kg. Säckar för träning av benmuskler kan på grund av sin längd väga upp till 80 kg.

Vilken storlek på boxningssäcken är rätt för mig?

Storleken på en boxningssäck är precis som vikten relaterad till olika faktorer, där den egna kroppsvikten, den avsedda träningsformen och användarens erfarenhet är avgörande. Längden på en boxningssäck för vuxna varierar från 70 till 180 cm.

I klassisk boxning är träningssäckar tjockare och har en längd på mellan 100 och 150 cm. Om du bara ska träna med knytnävarna och slag mot överkroppen är en längd på 80–120 cm optimal. Boxsäckar som även tillåter sparkar kan vara upp till 180 cm långa och har i allmänhet en smalare form.

Vilket material bör en boxningssäck vara tillverkad av?

Det finns många olika sorters boxningssäckar som också skiljer sig åt vad gäller materialet på det yttre höljet. Säckarna kan vara tillverkade av olika slags plast eller läder. När du väljer material för det yttre höljet är det viktigt att tänka på vilken hållbarhet och hårdhet du förväntar dig av din boxsäck. Ska boxsäcken bara användas för att tillfälligt minska stress eller ska den tåla daglig professionell träning? Boxningssäckar kan även vara fyllda med olika innehåll. En sandsäck för boxning är ett vanligt alternativ.

För lägre krav eller mindre boxningssäckar kan du välja ett ytterhölje av plast. För mer krävande träning rekommenderas en läderversion. Klassiska boxningssäckar är tillverkade av äkta kohud, vilket har en speciell charm. Konstläder har dock fördelen att materialet inte åldras och tål att fyllas upp mer viktmässigt.

De bästa boxningssäckarna för hemmet

Att ha en egen boxningssäck hemma gör det möjligt att träna självständigt och fokuserat. När du ska välja en lämplig boxningssäck för hemma finns det olika faktorer som spelar in. Boxningsstil och din egen kroppsvikt påverkar valet av typ, storlek och vikt på boxsäcken. Dessutom beror materialval för det yttre höljet på dina krav på hållbarhet och motståndskraft. Även förutsättningarna för upphängning av boxningssäck är viktigt att tänka på om du vill ha en hängande boxsäck.

Även utrymmet i hemmet avgörande för vilken säck du bör välja. Beroende på boxningssäckens storlek bör det finnas en radie på upp till 1,5 meter för att boxningssäcken ska kunna svänga fritt. Beroende på boxningsstil behöver du också en aktionsradie på upp till 2,5 meter för en boxningssäck för en vuxen person. Om du vill träna hela kroppen kan träningsmaskiner vara ett bra komplement till ditt hemmagym.

Hängande och stående boxningssäckar

Boxningssäckar kan vara både hängande och stående. En hängande boxningssäck kan monteras i taket om det är stadigt nog, medan stående boxningssäckar fästs på en speciell boxningsställning. När det gäller en boxningssäck med golvstativ är det viktigt att tänka på att den bör väga minst 60 kg så att den är stabil och inte tippar över.

Om en boxningssäck är hängande eller stående påverkar också träningen. En stående boxningssäck svänger kraftigare vid slag i det övre området, medan den är mer stabil vid sparkar än en hängande boxningssäck. Ditt val beror därför också på din personliga träningsstil och dina träningsvanor.

Stående boxbollar

Boxbollar är ett annat klassiskt träningsredskap inom boxning. De kan användas för att träna både knytnävarna och fötterna för att förbättra din slagkraft, snabbhet och reaktionsförmåga. Stående boxningsbollar erbjuder många träningsmöjligheter, både i kampsportsskolor och i hemmet.

En stående boxboll är fäst med en fjäder på en stång som i sin tur är fäst på ett tungt stativ. Tack vare denna konstruktion kräver boxbollen ingen ytterligare montering och tar därmed inte särskilt stor plats. Eftersom den svänger lite trögare och mer förutsägbart än exempelvis en liten boxningsboll är en stående boxboll också lämplig för nybörjare.

Boxbollar för vuxna och barn

Boxbollar finns i olika utföranden och för både barn och vuxna. Som vuxen bör du vara särskilt uppmärksam på boxbollens höjd, som bör motsvara din egen boxningshöjd. Att använda boxbollar med en höj- och sänkbar stång kan vara en praktisk lösning. Den genomsnittliga slaghöjden för en vuxen person är 120–160 cm.

Det finns också olika storlekar på boxbollar. Med stora bollar tränar du främst din slagkraft, medan små bollar är lämpliga för att öka snabbhet och reaktivitet. Du bör därmed anpassa storleken på boxbollen till dina individuella mål och behov under träningen.

Päronbollens hastighet vid boxning

Päronbollar, eller speedballs som de även kallas, finns i många olika utföranden, och storleken och vikten på bollen påverkar också dess hastighet. Stora päronbollar kan vara upp till 70 cm höga och väga upp till 15 kg, medan små päronbollar ofta bara är upp till 35 cm långa och väger högst 10 kg. En större boll rör sig därför alltid långsammare än en liten.

Stora och tunga päronbollar är perfekta för att träna särskilt hårda slag och öka din slagkraft. Små päronbollar är ett utmärkt sätt att öka hastigheten, förbättra koordinationen mellan hand och öga och förkorta reaktionstiden. Därför bör hastigheten på en päronboll alltid anpassas till vad målet för träningen är.

Stående och takmonterade tunga boxningssäckar

Tunga boxningssäckar kan antingen monteras i taket med robusta kedjor och krokar eller hängas upp på speciella boxningsställningar. Båda varianterna har sina fördelar och nackdelar och påverkar även vibrationerna på säcken. Den individuella träningen kan också kännas olika.

Fördelen med en hängande konstruktion är att det kräver betydligt mindre utrymme. Du måste dock alltid se till att takinstallationen är stabil och att väggen är bärande. Stående tunga boxningssäckar kräver ingen extra montering, men tar mer plats och kräver en hög egenvikt för att stå säkert och stabilt.

Boxning hemma: övningar för boxing med säck

En boxsäck är ett extremt mångsidigt träningsredskap. Den kan användas för att öka styrka, uthållighet, smidighet, snabbhet, koordination mellan hand och öga, reaktionstid och koncentration. Även stress och aggressioner kan minskas genom träning med boxningssäck. Dessutom kan övningar med boxningssäckar kompletteras optimalt med träning av slag och sparkar mot mittsar.

Det finns många övningar och träningspass som är särskilt utformade för träning med en boxsäck. Enkla och allmänna grundregler hjälper till att minimera risken för skador. Håll alltid ett konstant avstånd, rör dig försiktigt och smidigt runt boxningssäcken, slå alltid med kroppen och med rak hand.