Trustpilot

Viktvästar

Hitta inspiration på expondos blogg!

Är viktvästar användbara?

Viktvästar är för närvarande på väg tillbaka. Men vad gör egentligen viktvästar? De intensifierar styrke- och uthållighetsträningen för snabb och hållbar framgång. Den ökade kroppsvikten belastar musklerna mer och ökar fettförbränningen. Detta gör träningen mer effektiv och mindre tidskrävande, men samtidigt mer fysiskt krävande. Men oroa dig inte: även nybörjare kan använda en väst med vikter. De flesta modeller har flera sand- eller metallinsatser på fram- och baksidan för att öka träningsintensiteten och anpassa den individuellt och över tiden.

Optimal träning med viktväst: Vad du bör vara uppmärksam på

I princip kan vem som helst optimera och intensifiera sin träning med en viktväst. Den som har rygg- eller ledproblem eller andra redan existerande sjukdomar bör dock noga överväga om det inte är kontraproduktivt att träna med en viktväst på 50 kg och se till att besvären inte förvärras. I detta fall eller vid andra oklarheter bör en läkare rådfrågas före användning. Barn som tränar med viktväst bör definitivt rådgöra med en specialist i förväg för att utesluta risken för exempelvis fel i hållningen.

I början av träningen underskattar många den extra ansträngning som det innebär att bära en sand- eller blyväst. Nybörjare bör endast sporadiskt inkludera styrketräning med väst i sin träning och gradvis förkorta intervallerna när de inte bär västen. En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är västens lämpliga vikt: Är viktvästen 10 kg, viktvästen 20 kg, viktvästen 30 kg eller en ännu tyngre väst rätt för mig? Detta beror inte bara på den fysiska konditionen, vikten och andra träningsförhållanden, utan också på vilken typ av sport västen används för. Här följer en kort översikt:

Viktväst – crossfit

Viktvästar Crossfit eller löpning med vikter? Detta är i princip möjligt. Vikten bör dock hållas så låg som möjligt för att undvika hårda nedtramp och för att skydda lederna. Förutom en låg vikt rekommenderas endast måttlig träning. Viktvästar för promenader, intervallträning på en stepper eller power walk med viktväst är inga problem - löpning på löpband eller jogging med vikter bör däremot undvikas. Ett alternativ för de som saknar tid och motivation: Det finns inget bättre alternativ än att ha en viktväst på sig under en hel dag.

Viktväst – löpning

Viktvästar lämpar sig bättre för styrketräning än för uthållighetsträning - särskilt om du tränar enbart med din egen vikt. Till exempel kan pull-ups med extra vikt vara en riktig utmaning: erfarna idrottare kan hantera mellan 15 och 20 kg under styrketräning. Men även med lägre vikter eller vid motionsycklar på gymmet uppnås de önskade resultaten för riktad muskeluppbyggnad snabbare med en träningsväst.

Vad du bör tänka på när du köper en viktväst

Om du vill träna med en viktväst bör du vara uppmärksam på både den maximala totalvikten och passformen. Beroende på material och bearbetning finns viktvästar från 10 till 50 kg. På bästa sätt kan vikterna fästas individuellt och anpassas efter träningsform och mål. Dessutom bör det finnas tillräcklig stoppning för att förhindra skador och öka komforten.

Passformen är avgörande för optimal rörelsefrihet. Det rekommenderas att välja en väst med vikter som har justerbara remmar. Detta ger en bra passform och ett bekvämt träningspass.

Om du vill träna utomhus och springa eller gå med vikter bör viktvästen vara tillverkad av vattenavvisande material, till exempel neopren. Detta förhindrar att du blir blöt nerkyld när du tränar med viktväst i regn eller snö.

När du köper en viktväst bör du kontrollera om västen redan innehåller sand eller metallfyllning eller om det är en tom väst utan vikter. Båda versionerna finns tillgängliga. Om du föredrar att hålla dig i form utan viktväst kan du hitta ett stort utbud av träningstillbehör som t.ex. gymmattor eller viktbänkar på expondo.