Trustpilot

Bänkplåtsaxar

Hitta inspiration på expondos blogg!

Bänkplåtsax eller metallskärare?

Gemensamt för alla hävarmsaxar är en lång hävarm som överför kraften till skäret. Hävarmsaxar avsedda för stationär användning är ordentligt fastskruvade på en arbetsbänk eller ett arbetsbord. Den här typen av plåtsax är robust och lämpar sig för arbete med tjockare plåtar. Handplåtsaxar är däremot det första valet för mer exakta arbeten på tunnare plåtar. Lär dig mer om de olika typerna av metallsaxar.

Metallskärare – huvudfunktioner

Om du arbetar med plåt på jobbet eller hemma, kan det inte skada med lite kunskap om plåtsaxar. Beroende på användningsområde finns det olika hävarmsaxar i vårt sortiment, uppdelade i handhävarmsaxar och plåtsaxar. Vi erbjuder även handplåtsaxar och olika rullplåtsaxar.

Handhävarmsaxar

För arbete med tjocka plåtar eller profilstål är en sax med handtag rätt val. Handhävarmsaxar är robusta verktyg som är fast monterade på en arbetsyta. I kombination med den långa spaken kan en särskilt stor kraft överföras till skäret. En bra sax med långt handtag skär metallstycken med en tjocklek på 5-6 millimeter.

Plåtsaxar

Slagsaxar för plåt har en betydligt längre skärkant jämfört med handhävarmsaxar. Klipplängder på 500-1 000 mm är vanliga för manuella metallsaxar. Tjockleken på de plåtar som du kan skära med en plåtklippsax är vanligtvis 1 till 2 mm. Högkvalitativa slagsaxar för metall har ett stabilt underrede.

Handplåtsaxar

Handmetallsaxen är en liten, praktisk sax. Manuella plåtsaxar kan manövreras med en hand och lämpar sig för bearbetning av tunna plåtar. Det finns modeller för vänster- och högersnitt samt för raka snitt. Idealiskt är en uppsättning handsaxar som täcker alla användningsområden.

Tin Nibbler

Kabelsaxar & tänger drivs antingen manuellt, elektriskt, med batteri eller tryckluft. Hävarmsaxar ger inget svinn, medan plåtsaxar ger upphov till ojämna skär och vanligtvis en viss materialförlust.

Skärning med rullplatta

Rullplåtsaxar fungerar annorlunda än hävstångssaxar, de liknar mer burköppnare. Den här typen av plåtsax har två rullar som löper tätt intill varandra, vilket resulterar i ett rent och fint snitt.

Vilka andra verktyg är användbara vid plåtbearbetning?

Skärande verktyg

Skärverktyg används alltid när ett arbetsstycke ska kortas. Ofta används också avbitartänger för att klippa elektriska kablar till önskad längd. Bultsaxar för att skära armeringsstål till rätt storlek är också användbara i många branscher.

Maskiner för bockning av plåt

Kantvikar är användbara för att böja metallrör, plåtar eller arbetsstycken av massivt material. I vårt sortiment hittar du de idealiska verktygen för många olika tillämpningar.

Utrustning för svetsning

En Svetsar , liksom en sax, får inte saknas i någon verkstad. Svetsutrustning används för att sammanfoga och skära nästan alla metaller.

Tillbehör för svetsning

Svetstillbehör är en förutsättning för professionell svetsning. På expondo.se hittar du allt du behöver för högkvalitativ svetsning.

Verkstadsutrustning

Komplett verkstadsutrustning är det viktigaste för professionella hantverkare men också för ambitiösa gör-det-självare. Upptäck allt du behöver för en komplett verkstadsutrustning på expondo.se.