Trustpilot

Teleskop

Hitta inspiration på expondos blogg!

Fascinerande astronomi - teleskop för nybörjare och proffs

Har du en oerhörd fascination för stjärnhopar, galaxer och planeter? Ge dig då ut på en spännande resa i rymden med ett teleskop. Med teleskopen i vår webbutik finns det inga gränser för din önskan att upptäcka nya saker, vare sig det är för skolan, universitetet eller observatoriet.

Typer av teleskop

När du letar efter rätt teleskop kommer du att stöta på många olika termer och modeller att välja mellan. Men vad menas exakt med ett astronomiskt teleskop, en refraktor eller en reflektor? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Terrestriskt eller astronomiskt teleskop: vad är skillnaden?

Stjärnkikare kan grovt delas in i terrestriska och astronomiska modeller. Skillnaden är att terrestriska modeller, även kallade teleskop, är riktade mot jorden, medan astronomiska teleskop är riktade mot himlen. Du kan dock utforska stjärnhimlen med båda varianterna. Vyn genom ett astronomiskt teleskop visas oftast som en bild som är roterad 180°, vilket dock inte stör de flesta stjärnobservatörer. Vid observation eller fotografering av landskap spelar orienteringen en större roll, vilket är anledningen till att terrestriska teleskop har en speciell prisma som visar bilden rättvänd.

Refraktorteleskop - refraktorer för bilder med hög kontrast

I ett refraktorteleskop, eller linsteleskop som det också kallas, fokuserar en eller flera linser i teleskopkroppen (tuben) det ljus som sänds ut eller reflekteras av det observerade objektet. Refraktorteleskop är därför lämpliga för att observera ljusa objekt som planeter eller månen. Ljuset som fokuseras i brännpunkten ger en bild av himlakroppen. Bilden förstoras upp med hjälp av okularet och kan betraktas. Refraktorer briljerar med knivskarpa och kontrastrika bilder. Ljusets brytning genom linsen kan dock orsaka färgfel som ökar med ökad förstoring. Detta fel kan korrigeras med hjälp av filter. Linsteleskop är lätta att använda och finns tillgängliga att köpa för en liten kostnad. Detta gör dem särskilt lämpliga som nybörjarmodeller.

Reflektorteleskop - reflektorer för svaga objekt

Reflektorteleskop eller spegelteleskop har utvecklats utifrån linsteleskop och fungerar på samma sätt. När det gäller spegelteleskop är det dock böjda speglar som gör att ljuset fokuseras. Eftersom ljuset i dessa modeller inte bryts av ett objektiv utan reflekteras av den primära spegeln, får du en färgsäker representation av de observerade objekten. Spegelteleskop är särskilt lämpliga för objekt med låg ljusstyrka, till exempel nebulosor och galaxer, eftersom de kan fånga mycket ljus tack vare en särskilt stor bländare.

Vilket teleskop ska du köpa?

Med det stora utbudet av högkvalitativa teleskop på marknaden kan det vara svårt att fatta ett beslut. Därför har vi sammanställt en liten guide för att hjälpa dig att begränsa dina val och få en bättre överblick av de bästa teleskopen som passar dig.

Vad vill du observera? Planeter eller objekt i yttre rymden?

Om du riktar teleskopet mot himlen kan du med rätt modell komma mycket nära ljusa objekt som månen och stjärnorna samt svaga objekt som galaxer och nebulosor. Olika typer av stjärnkikare är särskilt lämpliga för detta ändamål.

Var observerar du: på en fast eller mobil plats?

Om du vill köpa en stjärnkikare spelar det roll varifrån du tittar på himlen. Beroende på om du vill utforska stjärnhimlen från en fast plats t.ex. i ett observatorium, på utbildningsinstitutioner eller på vinden hemma, eller under utflykter och resor, spelar teleskopets storlek och vikt en stor roll. I de flesta fall gäller att ju större teleskopet är, desto bättre optisk kvalitet får du på bilden. Men ju större modellen är, desto tyngre är den att transportera.

Personer som föredrar att åka ut till fält och ängar eller byta till andra tak för att titta på stjärnorna bör välja kompakta modeller. Vi rekommenderar också att du letar efter lätta och hållbara material så att du enkelt kan transportera din utrustning.

Teleskop och stjärnkikare – Barn och unga kan upptäcka rymden

Att upptäcka okända världar, komma närmare det som är långt borta och resa genom rymden i sin fantasi är något som fascinerar människor i alla åldrar. Teleskop och stjärnkikare för barn och ungdomar ger även de yngsta en lekfull introduktion till astronomins fascinerande värld, eftersom de ger liv åt den ibland torra naturvetenskapen.

Vårt tips: För att långsamt vänja sig vid att observera naturen med tekniska hjälpmedel kan man också ta med sig en kikare på sina turer ut i naturen. Med en stjärnkikare kan barn och ungdomar få en god inblick i hur man bör hantera den komplexa utrustningen.

När intresset väl har väckts är det framför allt en sak som avgör valet av lämpligt teleskop för barn: det roliga i att observera. För att göra det så roligt som möjligt bör du köpa en stjärnkikare till ditt barn som är lätt att använda. På så sätt kan de unga upptäckarna snabbt uppnå framgång och experimentera själva utan ständig inblandning av en vuxen. För att barnen ska kunna ha glädje av teleskopet under lång tid rekommenderar vi modeller som är tillverkade av robusta material. En stjärnkikare för barn ska klara av tuff hantering, exempelvis vid transport i en ryggsäck vid utflykter.

Inkluderade tillbehör till teleskop

Med praktiska tillbehör och extrautrustning förlänger du användbarheten av ditt teleskop, t.ex. med filter för färgkorrigering, Barlowlins och lins som vänder bilden rätt, olika okular och höj- och sänkbara stativ. I många av våra teleskop ingår dessa tillbehör så att du inte behöver köpa en massa extra utrustning innan du kan börja använda teleskopet. Om du även är intresserad av fotografering så erbjuder vi dessutom användbar extra utrustning för kameratillbehör , som ryggsäckar för kameror och teleskop, åtelkameror och liknande.

Soliditet, stabilitet, funktionalitet och andra fördelar med Uniprodos stjärnkikare

För att observera nebulosor, planeter och galaxer krävs förstklassig utrustning. Men professionell utrustning behöver inte alltid vara dyr. Hos expondo hittar du högkvalitativa teleskop till rimliga priser från Uniprodo, som håller hög klass och kan användas av både nybörjare och erfarna astronomer. Börja din resa i rymden med våra prisvärda och högkvalitativa teleskop!