Trustpilot

Kikare

Hitta inspiration på expondos blogg!

Allting i sikte: Kikare för sport, jakt och promenader

Operor och sportevenemang, naturen och natthimlen - det finns mycket att se i den här världen. Vid kulturella evenemang eller på promenader är vi inte alltid tillräckligt nära händelsen för att kunna observera allting noga. Kikare i olika utföranden är då våra bästa följeslagare för att föra även avlägsna saker närmare och för att kunna titta på dem. Men vad är skillnaderna mellan de många modellerna och vilken kikare är bäst för vilket ändamål? Lär dig här hur du tolkar indikationerna på fältkikare och hur du hittar rätt kikare för dina resor.

26, 42 och 56 - vad betyder siffrorna för kikare?

Den som vill köpa en kikare kommer att stöta på specifikationer som 8x56 eller 10x26. Dessa värden beskriver förstoringsfaktorn (8 eller 10 för de flesta kikare) och linsdiametern i mm. Medan det första värdet förstorar motivet med antingen åtta eller tio gånger, bestämmer objektivstorleken hur mycket ljus som kan komma in i kikaren. Ju större objektivet är, desto mer ljus faller på det och desto bättre blir utsikten i skymningen, till exempel. När linsstorleken ökar blir kikaren emellertid också större och tyngre.

Kikare med porroprismor eller takprismor - vad är skillnaden?

Vanliga kikare är utrustade med antingen porroprismor eller takprismor. Dessa prismor ser till att bilden som skapas upp och ner blir rakad för ögat.

I porrokikare är prismorna orienterade så att den infallande ljusstrålen följer rektangulära former. Denna klassiska design ger en mycket god optisk bildkvalitet. Porro-kikare känns igen på att okular och objektiv är förskjutna från varandra. Detta prismasystem möjliggör en mycket plastisk syn. Fokus ligger på utsidan.

Kikare med takprisma har högre kvalitet och mer komplexa bearbetade komponenter. Här löper strålbanan i spetsiga vinklar, som på ett hustak. Namnet kommer också från detta porträtt. Bildkvaliteten motsvarar den utmärkta bildskärpan hos porro-kikare med bra utförande. På grund av designen av kikaren med takfäste kan det förekomma en förskjutning av ljusfaserna. Denna förskjutning påverkar kontrasten och kan leda till strålningseffekter. För att korrigera dessa begränsningar har bra kikare med takprisma en faskorrigerande beläggning. På grund av den modernare designen får kikare med takprisma vanligtvis en kompakt och smal form. Dessutom är modellerna väl skyddade från föroreningar som vatten och damm. Fokuseringsmekanismen är här inne i röret.

Hur du väljer en bra kikare enligt dina behov

Innan du köper en kikare bör du fråga dig vad du vill observera med den. Om det ska vara djur på ett fält under dagspromenader räcker det med en kompakt kikare med mindre linsstorlek. Vid begränsade ljusförhållanden rekommenderas en modell med större linsdiameter.

På expondo kan du köpa en kikare som lämpar sig för promenader i naturen under goda ljusförhållanden, men också för regniga dagar och turer i skogen, t.ex. jakt.

Kompakt kikare - perfekt för observation av vilda djur, sportevenemang eller sightseeing

För kulturevenemang där det inte är så långt borta räcker det med en kikare eller till och med en monokulära kikare med liten objektivdiameter. Tack vare sin kompakta form passar de i alla fickor och är lätta att bära med sig.

Bästa kikare för fågelskådning

Det breda utbudet av expondo omfattar praktiska universalkikare och kompakta kikare som du kan ta med dig överallt. Med en förstoringsfaktor på 7 till 10 och objektiv med en diameter på upp till 56 mm ger dessa modeller en tydlig bild även under begränsade ljusförhållanden. Dessutom är kikaren vattentät och dimtät, så du kan gå på observationstur även under regniga dagar. Även globetrotters som vistas i områden med hög luftfuktighet har full synlighet.

Naturälskare som vill observera djurens beteende i din frånvaro rekommenderar vi att du köper en kamera. I expondos butik hittar du kameror för vilda djur för fast montering och rörliga inspelningar även nattetid.

För amatörastronomer: kikare som en introduktion till stjärntittande

Observationsresan genom stjärnhimlen fascinerar många människor. Med kikare är introduktionen till astronomi framgångsrik för unga och gamla. Fördelen med kikare: inköpskostnaderna är låga och utrustningen är snabbt packad. Dessutom gör kikarens stora synfält, som ofta ligger i intervallet 6-8°, det möjligt att observera stora himlakroppar.

För mer professionella observationer av planeter och stjärnor erbjuder expondo teleskop i många olika utföranden. I våra inspirationer får du veta vilka teleskop med kikare som är bäst för att observera natthimlen.

Perfekt utrustad: Kikare och tillbehör i expondos webbutik
Vare sig det handlar om vandringar eller utflykter, jakt eller sportevenemang, kan du hos expondo få rätt utrustning för dina upptäcktsresor. är du väl förberedd för alla utflykter. Du kan bland annat hitta ryggsäckar med stativhållare och praktisk indelning. Detta ger å ena sidan utrymme för alla enskilda delar, t.ex. linser, kablar eller till och med den bärbara datorn, och å andra sidan tillräcklig stoppning för att skydda de ibland känsliga komponenterna i din utrustning. Kontrollera att lastkapaciteten är lämplig.