Trustpilot

Vinkylar

Hitta inspiration på expondos blogg!

Vin är en levande dryck vars smak kommer att påverkas av hur du förvarar det. Med en vinkyl kan du enkelt lagra vinet på rätt sätt. Vill du ha serveringsfärdigt vin nära till hands så behöver du en vinkylare med justerbar temperatur . Oavsett om du söker en liten vinkyl för eget bruk eller ett rejält vinskåp till din restaurang har vi passande alternativ i vårt sortiment.

Vilken vinkyl ska man välja?

Ska du lagra eller servera vin? Ifall du ska långtidslagra en vinsamling räcker det med en temperaturzon i din vinkyl. En jämn temperatur på 10–12° C är optimal för alla typer av viner. Vill du vara riktigt noggrann satsar du på ett vinskåp med två temperaturzoner. Vitt vin lagras nämligen allra bäst på 6–8° C medan rött vin lagras optimalt på 15–17° C.

Om du har tänkt använda vinkylaren som ett serveringsskåp där vinet bara ska förvaras en kort tid, ska du välja ett vinskåp med två temperaturzoner. I den ena zonen förvarar du serveringsklart vitt vin och i den andra zonen serveringsklart rött vin.

Vinkyl – vilken temperatur är optimal för servering?

Tumregeln är att vin hellre ska serveras lite för kallt än för varmt. Räkna med att temperaturen kommer alltid öka en aning när flaskan ställs på bordet och vinet hälls i glasen. Därför kan det vara smart att ställa in temperaturzonen i din vinkyl på 1-2°C lägre än den rekommenderade serveringstemperaturen. Ett ungt och enkelt vin ska vara ganska avkylt, medan äldre och mer komplexa vin kräver en högre serveringstemperatur. Den här regeln gäller både för vitt och rött vin.

Här är mer specifika rekommendationer när det gäller optimala serveringstemperaturer:

  • Sött och halvtorrt vitt vin: 5–6°C

  • Lätt och torrt vitt vin: 7–9°C

  • Torrt vitt vin: 8–12°C

  • Ett ungt och lätt rött vin: 11–13°C

  • Ett halvfylligt rött vin: 14–16°C

  • Ett kraftigt rött vin: 16–18°C

  • Mousserande vin: 6–8°C

  • Champagne: 8–11°C

Hur stort vinskåp behöver jag?

När du investerar i en vinkyl kan det löna sig att tänka stort . Vinsamlingar tenderar nämligen att växa i snabb takt. Ett bra tips är att välja ett vinskåp som har 25–50 % större kapacitet än din nuvarande vinsamling, om du bara har plats och råd.

Tänk också på att vinflaskor finns i många härliga former och storlekar. För att kunna ange en flaskkapacitet i vinkylen används en standardiserad flaskform (75 cl. bordeaux). Oftast innehåller en vinsamling flaskor med olika former (bordeaux, bourgogne, champagne, riesling o.s.v.), och därför bör du räkna med att vinkylens kapacitet i praktiken blir cirka 70–80 % av den angivna flaskkapaciteten.

Professionell vinkyl från Expondo

Oavsett om du söker en liten vinkyl för hemmabruk eller ett professionellt vinskåp har du hittat rätt! I vårt utbud finns alternativ i flera olika storlekar och prisklasser, välj den vinkylare som passar dig och dina drycker. Hos oss hittar du också ettflaskkylskåp och juicedispenser!

Många tillverkare och återförsäljare har stora vinstmarginaler på sina produkter. På Expondo arbetar vi utifrån en annan affärsmodell. Vi fokuserar på större säljvolymer och strävar alltid efter att göra våra kunder ännu nöjdare.