Trustpilot

Vattenavhärdare

De bästa avkalkningssystemen finns hos expondo

Vatten är en viktig del av våra liv. Vi behöver det för att dricka, laga mat, tvätta oss och för att använda olika hushållsapparater, element och maskiner. Men kranvatten har olika hårdhet och varierande kvalitet. För att reglera och optimera vattnets hårdhet erbjuder professionella avkalkningssystem automatisk mjukgöring - och du hittar de bästa systemen i vårt omfattande sortiment!

Högkvalitativ utrustning för vattenavhärdning kan förse alla med mjukare, hälsosammare och godare dricksvatten, oavsett om det gäller ditt eget hushåll, ett helt hyreshus, ett kontor eller företag, en restaurang eller ett hotell. Dessa system finns också som en mobil lösning för utomhusbruk eller när du är på resande fot. I vårt stora utbud av vattenavhärdare hittar du modeller med olika utrustning som passar för alla ändamål.

Små och stora system – Avhärdare för vatten

Medvetenheten om optimal vattenhårdhet är numera utbredd. Fördelarna med avkalkat vatten uppskattas inte bara i enskilda hushåll utan även av företag och offentliga miljöer. För varje användningsområde finns det specifika varianter av avhärdare för vatten som skiljer sig åt främst i storlek - från små till stora - och i kapacitet. Vilken storleks vattenavhärdare är rätt för ditt projekt?

Stora system för vattenavhärdning är idealiska när många människor bor i ett hushåll eller när en hel byggnad är ansluten till systemet. Många rörledningar och mycket utrustning kan dra nytta av ett bra avkalkningssystem. Om det bara finns några få personer och några få vattenledningar eller enheter, rekommenderas ett litet system - även om det bara är för att njuta av ditt eget kaffe och den anslutna varmvattenberedaren.

Avkalkningssystem för flerbostadshus

Bland de olika typerna av vattenavhärdare finns det även system som är speciellt avsedda för flerbostadshus. Dessa enheter ger ett betydligt högre vattenflöde och har en större filterkärna. Detta ger flera rum kalkfritt kranvatten samtidigt. Hushåll, kontor och butiker kan dra nytta av dessa kraftfulla avkalkningssystem!

Vattenavhärdare för flerfamiljshus är lätta att ansluta och praktiskt taget underhållsfria tack vare deras automatiska regeneration. Systemen kan enkelt användas och konfigureras enligt önskemål. Det integrerade automatiska systemet säkerställer korrekt drift och självständig reglering av hela systemet. För att förbättra inte bara vattnet i byggnaden utan även inomhusluften kan ett avkalkningssystem kombineras med ozongeneratorer , som effektivt tar bort obehagliga lukter.

Mobila vattenavhärdare för hemmet

Vattenavhärdare kan fylla många funktioner i ditt hem. Du behöver dock inte installera ett separat system för varje ändamål - mobila avkalkningssystem erbjuder en universallösning för ditt hem. Rör eller värmesystem befrias från kalkavlagringar och vatten för rengöring av känsliga ytor finns också tillgängligt med ett mobilt system. Det gör det mycket lättare att rengöra fönster och andra glasytor.

"Mobil" betyder också att du kan använda systemet utanför ditt hem - oavsett om det gäller rengöring av bilen i garaget, båten vid förtöjningen eller dricksvattnet på campingsemestern. Mobila avkalkningssystem kan stuvas undan för att spara utrymme, är lätta att transportera och kan snabbt anslutas. Vill du ta bort skräp från mindre föremål? Moderna ultraljudstvättar gör detta automatiskt!

För vilken nivå av vattenhårdhet är ett avkalkningssystem användbart?

Ungefär 20 procent av alla hushåll i Sverige har hårt kranvatten. Vattnets hårdhet varierar kraftigt från region till region, eftersom jorden i olika delar av landet har olika geologiska egenskaper. Många städer och kommuner har redan gjort vattnet mjukare, men det kan fortfarande vara så att vattnet är för hårt. Vid vilken hårdhetsnivå är det meningsfullt att ha ett eget avkalkningssystem?

Du kan till och med bedöma om ditt kranvatten är för hårt själv: Om det snabbt bildas kalkfläckar i apparater och på armaturer och om varma drycker och tillagad mat har en kalkig smak är detta tydliga tecken på att vattnet är för hårt. Dessutom finns det mätningar som avgör hur hårt kranvattnet är för varje region. Eftersom varken för hårt eller för mjukt vatten är idealiskt är det optimala värdet ca 8,3 °dH.

Vattenavhärdare - hur fungerar det?

Olika metoder kan användas i olika system för att avkalka vatten. Moderna anläggningar använder en innovativ joniseringsprocess för detta ändamål. Det som gör kranvattnet hårt, exempelvis magnesium- och kalciumjoner, byts ut mot natriumjoner. Detta sker i kärnan av vattenavhärdningssystemet, som består av ett harts som effektivt binder de oönskade jonerna.

De utbytta natriumjonerna är, till skillnad från magnesium- och kalciumjonerna, lättlösliga och kan inte sedimentera som en avlagring. Ledningsrör och utrustning skyddas på så sätt från obehaglig förkalkning. På samma sätt ökar kvaliteten och aromen i ditt dricksvatten. Vill du njuta av kaffe med kalkfritt vatten? Upptäck de bästa tipsen för perfekt tillagning av denna varma dryck i vår > guide om kaffebryggare !

Fördelarna med ett avkalkningssystem

Värdesätter du en hälsosam och trevlig kost? Då är ett avkalkningssystem det perfekta komplementet till ditt hushåll, kontor, företag, butik eller cateringföretag. Genom att mjuka upp vattnet kan du inte bara njuta av mjukare utan också hälsosammare dricksvatten. Kranvattnet blir också mycket godare, liksom alla drycker och rätter som tillagas av det. Oavsett om det är te eller kaffe, kokt pasta eller grönsaker - du kommer att känna skillnaden!

Men vattenavhärdningssystem erbjuder ännu fler fördelar: Rörledningar och hushållsapparater som arbetar med vatten har betydligt mindre kalkavlagringar. Detta förlänger livslängden på ledningarna och din utrustning, och minskar el- och energikostnaderna samtidigt som du undviker reparationskostnader. Kranar i badrummet är fria från kalkavlagringar, liksom diskade tallrikar. Kläder blir märkbart mjukare efter tvätt, liksom håret efter dusch.